Betiltották a transzneműellenes madridi reklámot

Fotó: AFP Photo/Mauricio Lima / AFP Photo/Mauricio Lima

-

Egy keresztény csoport buszok oldalán helyezte el a genderelméletet tagadó hirdetést. Hamar kivonták a forgalomból.


A Hazte Oir katolikus csoport narancssárga buszokon hirdette: Ha férfinak születtél, férfi vagy. Ha nőnek, maradj is az.” Ezeket a buszokat tiltotta ki Madrid útjairól a város vezetése – írja az El País. A szervezet országszerte tervezi hasonló hirdetések elhelyezését a buszokon.

A hirdetések, amelyeket először hétfőn lehetett észrevenni a Madrid utcáin közlekedő buszokon, a transzneműek jogaiért harcoló szervezetek körében nagy felháborodást váltottak ki.

A spanyol munkáspárt szóvivője, Angeles Alvarez a Hazte Oir országos terveit a gyűlölet kampányának nevezte, és a párt madridi tagjai közül is sértőnek nevezték a hirdetéseket. Manuela Carmena polgármestert arra kérték, tartsa meg a város kirekesztéstől, erőszaktól mentes jellegét, és tartsa tiszteletben a kisebbségeket.


A szégyen busza

Bár a jogvédő szervezetek a hirdetés tartalma miatt háborodtak fel, a buszt nem csak emiatt kellett kivonni a forgalomból. Az egész oldalt beterítő hirdetés megszegte a város járműhirdetéseire vonatkozó szabályait. A madridi biztonsági tanács elnöke kedden elmondta, leterelték a város útjairól a szégyen buszait”. A Hazte Oir elnöke a szólásszabadságra hivatkozva ellenezte a hirdetések eltüntetését. Szerinte a reklám egy olyan biológiai tényt állít, amelyet az iskolákban is tanítanak”.

Barcelona polgármestere már elébe ment a buszok megjelenésének: „Barcelonában nincs helyük ilyen reklámoknak. Azt szeretném, ha az itteni gyerekek gyűlölet nélkül nőhetnének fel” – mondta Ada Colau. Figyelmeztette a keresztény szervezetet, hogy ha mégis a városban terjeszkednének, 3000 eurós büntetésre számíthatnak.Nem adják fel

Ignacio Arsuaga ügyvéd, a Hazte Oir szervezet elnöke szerint a hirdetés betiltása illegális, és a jogi lépések után új buszokat fognak bérelni a kampányhoz. A madridi önkormányzat a hatóságok felszólítása nélkül kezdte meg a buszok bevonását kedden. Ez


korlátozza a szólásszabadságot”

– mondta a szervezet elnöke, aki szélsőségesnek nevezte a madridi polgármestert. A szervezet 9 városban folytatná a kampányt.