Betiltották a melegek rendezvényeit Törökországban

Fotó: ANADOLU AGENCY / SONER KILINC

-

A homoszexualitás nem számít bűncselekménynek, de erős a homofóbia.


A török társadalom érzékenységére hivatkozva Ankara kormányzója szombattól határozatlan időre betiltotta a melegszervezetek rendezvényeit. Az intézkedés filmvetítésekre, színházi előadásokra, nyilvános beszélgetésekre és kiállításokra is vonatkozik.

Az indoklás szerint a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzszexuálisok (LGBT) közösségének rendezvényei a török társadalom csoportjaiból "reakciókat provokálna ki". A kormányzói hivatal szerint a tiltás elrendelésekor a közrend védelmét és az esetleges bűncselekmények megelőzését tartották szem előtt.

Ankarában szerdán terrorveszélyre hivatkozva egy nappal a megnyitó előtt betiltottak egy német meleg filmfesztivált is. Az indoklás szerint a homoszexualitással foglalkozó filmek haragot és ellenségeskedést válthatnak ki bizonyos társadalmi csoportokból, valamint nemzetbiztonsági jelentések szerint terrorszervezetek támadhatnak a másként gondolkodó csoportokra vagy egyénekre.

Az utóbbi két évben Isztambulban a meleg büszkeség felvonulását is betiltották. Törökországban nem számít bűncselekménynek a homoszexualitás, de a homofóbia széles körben elterjedt.