Betiltják a hollandok az iszlám burkát, a símaszkot és bukósisakot

Fotó: AFP / MARCO LONGARI / AFP / MARCO LONGARI

-

A holland parlament alsóháza betiltotta az arcot takaró viseleteket. Az arc láthatóságát és a személy azonosíthatóságát biztosítani kell olyan nyilvános helyeken, mint a kormányzati épületek, a tömegközlekedési eszközök, az iskolák és kórházak.


A holland parlament alsóháza alapvető biztonsági okokra hivatkozva megszavazta az arcot takaró iszlám fátyol, valamint minden arcot takaró öltözet, beleértve a símaszk és a bukósisak közterületen viselésének betiltását – közölte a La Libre Belgique belga napilap kedden.

A holland parlament alsóháza által megszavazott, de a szenátus jóváhagyását igénylő döntés szerint az arc láthatóságát és a személy azonosíthatóságát biztosítani kell olyan nyilvános helyeken, mint a kormányzati épületek, a tömegközlekedési eszközök, az iskolák és kórházak.

A törvény megsértőjének 405 eurós (mintegy 125 ezer forint) büntetést kell fizetnie.

A jogszabályt ismertető alsóházi közlemény szerint mindenkinek joga van kedve szerint öltözködni. Az öltözködés szabadsága csak azokban az esetekben korlátozott, ahol a biztonság és a szolgáltatások elégséges biztosítása érdekében a láthatóság elengedhetetlen.

Mark Rutte holland miniszterelnök májusban, a törvényjavaslat bemutatásakor hangsúlyozta, az intézkedésnek nincs vallási gyökere.

Geert Wilders, az iszlámot bíráló, a bevándorlást ellenző holland ellenzéki Szabadság Párt (PVV) vezetője sokszor javasolta már a vallási jelkép betiltásának törvényi szabályozását, de mindeddig ellenállásba ütközött.

Európában elsőként, 2010-ben Franciaország tiltotta be az arcot takaró fátyol, a burka és a nikáb viselését közterületen. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2014-es ítéletében helybenhagyta a döntést, mondván, hogy az nem sérti a vallás szabad gyakorlását. A tilalmat később Belgium, Bulgária és Svájc néhány kantonja is bevezette.