Betette a lábát a Jobbik a Pető Intézetbe

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Pedig politikai pártokhoz kötődő szervezetek nem jelenhetnek meg oktatási intézményekben. Az esetet az Abcúg leplezte le, miután a Jobbik Ifjúsági Tagozata Facebook-oldalán számolt be a látogatásról.


Népdalokkal és népmesékkel szórakoztatták a Jobbik Ifjúsági Tagozat önkéntesei a budapesti Pető Intézet Konduktív Iskolájában a mozgássérült gyerekeket - számol be az Abcúg a történtekről. Mint kiderült, az intézményben tanít a tagozat egyik aktivistája, Csuka Zsófia, aki elmondta a portálnak, hogy a gyerekekről szóló élménybeszámolói alapján határozták el a Jobbiknál, hogy önkéntes munka keretében egy kis mosolyt csalnak a nebulók arcára.Csakhogy ez törvénysértő. Nevelési-oktatási intézményekben ugyanis „párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható” – rendelkezik az oktatási törvény. Mint kiderült, az iskola vezetősége nem tudott a látogatásról.

„Könnyű azzal érvelni, hogy amit csináltak, az puszta jótékonyság, és az egészet segítő szándék vezérelte, és semmilyen politikai tartalma nem volt" – mondta az Abcúgnak Mráz Attila, a TASZ Politikai Szabadságjogok programjának munkatársa. Azonban az, hogy valami politikai tevékenység-e, nem csak attól függ, hogy szól-e politikáról.

Attól lesz a furulyázás és a mesemondás vagy bármilyen önkéntesség politikai tevékenység, hogy az arról készült képeket, dokumentációt egy párt vagy párthoz köthető szervezet politikai célokra felhasználja. Vagyis a facebookos megjelenés lett a legfőbb bizonyíték arra, hogy valójában nem önkéntes munkáról, hanem politikai tevékenységről volt szó.