Kikiáltották Katalónia függetlenségét

Fotó: MTI/AP / Emilio Morenatti

-

A nyilatkozat szövetgét a kormányzó pártok terjesztették be. Az ellenzék bírálta a döntést.


A katalán parlament előtt a Katalán Köztársaság kinyilvánításáról szóló javaslat. A dokumentumot a katalán elszakadását támogató pártok – a kormányzó Együtt az Igenért pártszövetség és Népi Egység – terjesztették be, és az elfogadásához is megvan a szűk többségük. A barcelonai parlament titkárságának érkeztetési pecsétjével ellátott, katalán nyelvű iratban az szerepel, hogy a törvényhozás kinyilvánítja, hogy "a Katalán Köztársaság független, szuverén, demokratikus, szociális jogállam".

A titkos szavazáson az indítványt 70 képviselő támogatta igen szavazattal, 10-en voksoltak ellene, ketten pedig üres papírt dobtak a szavazóurnába.

Az ellenzéki Ciudadanos liberális párt, a Katalán Szocialista Párt (PSC) és a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) képviselői a szavazás előtt elhagyták az üléstermet, utóbbiak előtte padjaikat spanyol és katalán zászlókkal terítették le.

A döntést hatalmas üdvrivalgással fogadta a barcelonai parlament épületének közelében, az utcán összegyűlt többezres tömeg, amely kivetítőkön követte az ülésteremben zajló eseményeket.

Az októberi referendumon a választók valamivel több mint 40 százaléka vett részt, mert az elszakadás ellenzői nagyrészt a bojkott mellett döntöttek. A szavazók több mint 90 százaléka támogatta, hogy Katalónia szakadjon el Spanyolországtól.

Carles Puigdemont katalán elnök a népszavazás után bejelentette, Katalónia a referendum révén elnyerte a jogot, hogy függetlenné váljon. Szakadár katalán képviselők már akkor aláírták Katalónia függetlenségi nyilatkozatát, de Puigdemont felfüggesztette a deklaráció végrehajtását, és párbeszédre szólította Madridot. A spanyol kormány szerint viszont a katalán vezetés kilépett az alkotmányosság kereteiből, és addig nincs miről tárgyalnia, míg az ország megbonthatatlan egységét rögzítő alkotmányos rendet helyre nem állítják.