Betelt a pohár a szlovák tanároknál is

-

Szlovákiában is tüntettek a tanárok, keveslik az oktatásra jutó állami támogatást.


Tiltakozó nagygyűlést tartott a pozsonyi kormányhivatal előtt az egyik szlovák pedagógus szakszervezet - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség, melynek becslése szerint a demonstráción mintegy négyezren vettek részt.

A márciusi parlamenti választások óta ez volt az első ilyen jellegű jelentősebb demonstráció Szlovákiában.

A megmozdulást szervező Szlovákiai Iskolai és Tudományos Dolgozók Szakszervezete (OZPSaVS) azért tiltakozott, mert elégedetlen az új - a pozsonyi parlament által jelenleg tárgyalt - kormányprogramnak az oktatásügyre vonatkozó részével, konkrétan az oktatásügy tervezett finanszírozásával.

"A szlovákiai iskolaügyben nincs minden úgy, ahogyan lennie kellene, a követelésünk az, hogy (a politikusok) gondolkozzanak el az iskolaügy finanszírozásának egészén, a reformon is, mert azt pénz nélkül nem lehet megcsinálni, és úgy gondoljuk, hogy erre lenne itt tér" - idézte a szlovák állami hírügynökség Pavol Ondeknak, a megmozdulást szervező szakszervezet elnökének a szavait.

A tüntetésre és az ott elhangzott követelésekre reagálva Peter Plavcan, az oktatásügyi tárca vezetője azt mondta: elfogadja a tüntetők véleménynyilvánításhoz való jogát, ugyanakkor rámutatott, hogy a mostani kormányprogram az első ilyen jellegű dokumentum, amely konkrét - az oktatásügy finanszírozásának erősítésére szánt - többletösszeget tartalmaz, és egyebek mellett évi átlag 6 százalékos béremeléssel számol az iskolaügyi dolgozók számára.

A Robert Fico új kormánya által a múlt héten jóváhagyott program jelentős mértékű többletforrást irányoz elő az oktatásügy finanszírozásának megerősítésére, a többlet összege a négyéves kormányzati időszak alatt elérné a 2 milliárd eurót.