Betelik a Nemzeti Eszközkezelő

-

Már csak 1500 lakást tud venni a Nemzeti Eszközkezelő, s arra nincs válasz, mi lesz a többi adós sorsa.


A még futó hitelmentő csodaszerek közül a Nemzeti Eszközkezelő bizonyul a legnépszerűbbnek. Az eredeti tervek szerint 25 ezer lakás megvásárlását tűzte ki célul az eszközkezelő, ám ezt további tízezer darabbal megtoldotta a kormány. Ebből azonban már csak 1500 maradt, vagyis hamarosan kimerülnek az eszközkezelő lehetőségei - írja a Világgazdaság. A koncepció azért volt népszerű, mert a lakók bennmaradhattak a lakásban, miután azt eladták az eszközkezelőnek.


A program részeként kedvezményes díjon visszabérelhetik ugyanis a lakásokat a tulajdonosok. Az átlagosan 3,8 millió forintért megvásárolt lakásokat hozzávetőleg tízezer forintért bérlik vissza. Hat hónapos díjelmaradás esetén azonban az eredetileg határozatlan idejű szerződés határozattá alakul. A 26 ezer bérlő közül csak 534 került ebbe a helyzetbe. Elvileg a bérlők vissza is vásárolhatják az ingatlanjukat, ám erre még alig több mint százan vállalkoztak.


Viszik, de már alig


A Nemzeti Eszközkezelő telítettsége után a bajba jutott adósoknak más megoldás után kell nézniük. A lehetőségek azonban meglehetősen végesek. Az MNB adatai szerint 140 ezerre tehető azon adósok száma, akik nem tudják fizetni rendesen a lakáshitelüket még a forintosítás és elszámoltatást követően sem. Lassan kifut az árfolyamgát is, ami átmenetileg adott tehercsökkentést az adósoknak.

Hogy mi lesz több mint 100 ezer adós sorsa, az egyelőre megválaszolhatatlan. A jegybank kötelezte a bankokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot az ügyfelekkel, dolgozzanak ki személyre szóló megoldást, és úgy általában tegyenek meg minden tőlük telhetőt annak érdekében, hogy ne kerüljenek tömegével utcára az adósok. Az MNB egy korábbi tanulmányában azonban azt is megállapította, hogy 70-80 ezer adós ésszerű módszerrel nem menthető meg. Az ő sorsuk teljesen bizonytalan.