Betegség fenyegeti a méheket és a lovakat – több helyen zárlat van

Fotó: AFP / ERIC FEFERBERG

-

A mézelő méhek nyúlós költésrothadása miatt Fejér megyében több helyen is zárlat van. A lovakat viszont a nyugat-nílusi láz fenyegeti.


A mézelő méhek nyúló költésrothadása baktériumos betegség. A méhek következő nemzedékét megtámadó és teljesen elpusztító fertőzés óriási károkat okoz a méhészetekben – írja a Feol. Fejér megyében a járvány terjedését zárlatot rendeltek el Bakonycsernye környékén, Balinkán, Agárd-Gárdony-Zichyújfalu térségében, Székesfehérvár Börgöndpuszta környékén, továbbá Seregélyes, Aba-Belsőbáránd egy részén.

Ebben az esetben 5 kilométeres körzetben községi zárlatot rendeltek el. Csak a járási főállatorvos engedélyével lehet fogékony állatfajt be- vagy kivinni. „Próbáljuk a betegséget helyhez kötni és ott felszámolni” – mondta Sziebert Gergely, a megyei kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és földművelésügyi főosztályának vezetője, megyei főállatorvos.

A felnőtt méhek nem betegednek meg, de megpróbálják kitakarítani az elpusztult lépeket, és ilyenkor továbbviszik a fertőzést. A betegséget nehéz felszámolni, mert a spóraképző baktérium sokáig, szélsőséges körülmények között is túlél. Az érintett méhcsaládokat elpusztítják, amit fertőtlenítés követ.


Veszélyben a patások is

A dél felől terjedő nyugat-nílusi láz egy vírusos megbetegedés. Az esetek egy részében súlyos idegrendszeri tüneteket, viselkedési zavarokat, kólikás tüneteket, sántaságot, hátulsó testfélgyengeséget okoz az emlősállatokban, főként a lovakban. Ha ilyet tapasztalnak az állattartók, állatorvoshoz kell fordulni, a vérvizsgálat ingyenes.

Bár az elmúlt években nem volt jellemző, de Fejér megyében is felütötte a fejét a fertőzés: eddig 4 esetben állapították meg a betegséget.