Beszóltak Magyarországnak a franciák, a svédek és a szerbek

Fotó: AFP / PATRICK KOVARIK

-

Manuel Valls arra szólította fel pénteken Magyarországot, hogy "bánjon humánusan" az ország határaihoz érkező minden menekülttel. A szerb miniszterelnök az uniótól vár választ a Horgosnál történtekre.


A francia kormányfő stockholmi sajtótájékoztatóján újságírók a menekültáradat magyarországi kezelését érő bírálatokról kérdezték, s Valls erre reagálva - az AFP francia hírügynökség jelentése szerint - elfogadhatatlannak nevezte a magyar kormánynak a migrációs válságban tanúsított fellépését, valamint nyilatkozatait.

„Az Európai Unió és a schengeni övezet határán fekvő országok joggal kérhetnek segítséget és támogatást a schengeni térség és a határok védelméhez. De felháborodhatunk azon a nőket ábrázoló felvételek láttán, amelyek Európa határainál készültek. Minden menekülttel emberséggel kell bánni. Nem fogadhatjuk el sem ezeket a kijelentéseket, sem a fellépést, sem pedig a szögesdrótokat" – szögezte le Valls, miután svéd kollégájával, Stefan Löfvennel tárgyalt Stockholmban.

A francia miniszterelnök kijelentette, az még ennél is kevésbé elfogadható, ha a menekültek között a vallásuk alapján akarnak szelektálni. Valls hangoztatta, fontos, hogy Európában egyre erősödnek azok a hangok, amelyek szerint Európát az egységes piac és Schengen mellett az értékei is meghatározzák. "Az értékek számítanak" – tette hozzá.

A közös sajtótájékoztatón a svéd miniszterelnök is bírálta a magyar kormány hozzáállását. „A menekültek befogadásának módozatairól lehet vitatkozni, de válogatni közöttük és azt mondani, hogy a muzulmánokat nem engedjük be, elfogadhatatlan. Ez túlmegy egy határon" – fogalmazott Stefan Löfven.

A szerb kormányfő, Alekszandar Vucic pedig Washingtonban bírálta a magyar rendőrség fellépését. Mint mondta, reméli, hogy többet nem fújnak könnygázt a menekültekre és megígérte, hogy Szerbia minden tőle elvárhatót megtesz, hogy megoldást találjanak a menekültek problémájára.

Arra az uniótól vár választ, hogyan történhetett meg a horgosi „ütközet”.