Beszélj róla! Online fórum gyermekbántalmazások áldozatainak

Fotó: / beszeljrola.hu / / beszeljrola.hu

-

A gyerekek ötödéről van szó. Egy új kezdeményezés a hallgatás csendjének megtörésével segítene feldolgozni az őket ért traumákat. A beszeljrola.hu-n megoszthatják történeteiket.


Minden tizedik gyerek szexuális bántalmazás áldozata Magyarországon. És ez csak a nyilvánosságra került esetekre alapozott adat, a valóságban ennél sokkal több gyerekkori szexuális abúzus történik, amelyeket közeli hozzátartozók követnek el. A megdöbbentő statisztika a beszeljrola.hu weboldal bemutató sajtótájékoztatóján hangott el. A gyerekkorban elszenvedett szexuális bántalmazás az áldozat egész életére hatással van, de létezik a gyógyulás – mondta el Víg Sára pszichológus. Annak ellenére, hogy a bántalmazott erős félelmet és szorongást él át, amelyet nem oszthat meg senkivel, titokban kell tartania – erre kényszeríti az őt bántalmazó felnőtt. Az elfojtásból bűntudat származik, a bántalmazott résztvevőnek, cinkosnak érzi magát a történtekben, negatív önkép fejlődik benne ki. Éppen ezért

a trauma feldolgozásának első lépése, hogy a sértett vagy hozzátartozója merjen beszélni róla.
Az Anoni Mara Társaság által létrehozott honlap ebben szeretne segíteni: lehetőséget nyújt az áldozatoknak kibeszélni az abúzust, az elszenvedett eseményeket, érzéseiket megosztani másokkal. (Az Anoni Mara néven publikáló szerző tavaly megjelent Bűn vagy bűnhődés című könyvében saját bántalmazását feldolgozó, csaknem öt évig tartó pszichoterápiáját írta meg. Köré szerveződött a szexuális bántalmazás ellen küzdő Anoni Mara Társaság.) A kibeszélés egyik formája a honlapon, hogy az úgynevezett táblákra az érintettek küldhetnek a honlapnak egy mondatot, amely beleégett a szívükbe. A szervezők szerint megkönnyebbülést hoz, ha valaki névtelenül megoszthatja ezt a terhét másokkal.


-


Hyross Virág ügyvéd a rendkívül lassú hazai jogalkalmazást tette szóvá, hónapokba telik, míg a stabil pszichológiai szakvélemény megszületik, az elhúzódást nagyon nehezen viselik a gyerekek. Az ügyvéd hiányolja a soron kívüli eljárást az abúzusos ügyekben. Kifogásolta, hogy sokszor megkérdőjelezik a gyermekek emlékeit: ha többször ugyanazt mondják, betanult szöveggel gyanúsítják meg őket, ha változtatnak vallomásukon, akkor a következetlenséget róhatják fel. A VS.hu kérdésére elmondta, ha egymásnak ellentmondó szakértői vélemények születnek, az utolsó szót az országos szakértői intézetek mondják ki, a szóban forgó ügyekben konkrétan rendszerint a Semmelweis Egyetem egyik klinikai szakpszichológusa.


A kezdeményezés támogatói

A weboldal népszerűsítésében szerepelt vállalt Bozsik Yvette Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, rendező, aki a sajtóeseményen vallott arról, hogy maga is szexuális abúzus áldozata volt. Gyermekkorában az egyik nagybácsi tapogatta, próbált benyúlni a bugyijába – erről mai napig nehezére esik beszélni. Egy darabot is alkotott (Lány, kertben), hogy fel tudja dolgozni a történteket, de még mindig nem könnyű beszélnie róla. Bár a nagybácsi már meghalt, a család egy része azóta se hajlandó tudomásul venni az általa elkövetett bántalmazást. Bozsik alapvetése, hogy

fel kell lépni a gyerekek védelmében, és hinni kell, mert igazat mondanak.
Fábián Andrea gyógytornász azt hangsúlyozta, a hallgatás megbetegít, nem csak a sértetteket, a társadalmat is, hiszen az áldozat és az elkövető révén jelentős részét érinti a bántalmazás. Mint fogalmazott,
az abúzust nem csak elmondani, meghallani is nehéz, pedig a csendet meg kell törni.
A weboldalon egymásnak segíthetnek az áldozatok, elmondhatják bántalmazásuk történetét, összetalálkozhat a sok, egymástól elkülönülten élő, ám nagyon hasonló pokoli történet. Kőrössi P. József, a Noran kiadó igazgatója szerint a magyar társadalom rendkívül szemérmes és hárító ebben a kérdésben, ahogy sok másban is. Felidézte, hogy Mia Farrow visszaemlékezése, amely Woody Allen örökbefogadott lányának megrontásáról szól, kiadója nagy bukásai közé tartozik.


Minden ötödik gyermek áldozat

Magyarországon a gyerekek körülbelül 20%-a szenved el valamilyen szexuális abúzust 18 éves koráig, a lányok esetében a szám magasabb, eléri akár a 60%-ot. A látencia huszonnégyszeres, tehát huszonnégy esetből csak egy derül ki. A legveszélyeztetettebb a pubertás előtti korosztály, leginkább a 4-12 évesek vannak kitéve bántalmazásnak. Az elkövetők 85-99%-a férfi, ezért elmondható, hogy
a gyerekkori szexuális abúzus alapvetően a nők és gyerekek elleni férfierőszak egyik formája.
A fiúgyerekek 5-10%-át éri szexuális abúzus, de itt még magasabb a látencia, mivel az áldozatok nemcsak a bántalmazást szégyellik, hanem azt is, hogy az elkövető azonos nemű volt. Ezek a gyerekek azzal is küzdenek, hogy mások azt homoszexuálisnak hiszik majd őket, és ez további megbélyegzést hozhat. Az 5 évesnél fiatalabb áldozatokról még kevesebb tudomásunk van, feltételezheő, hogy a valós előfordulás sokkal magasabb annál, amit a statisztikai számok mutatnak.

Mit mond minderről a törvény?

Az új Büntető törvénykönyv már nem csak az erőszakkal, hanem a kényszerítéssel elkövetett abúzust is bünteti, 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel. Azt, akinek tudomása van a szexuális bántalmazásról, de szemet huny felette, vagy valamilyen módon elősegíti a megtörténtét, biztosítja a feltételeit, 1-3 éves elzárással sújtják. Ha a hatóság tudomására jut egy gyerekbántalmazás, köteles intézkedni. Első lépésként pszichológus szakértőt bíznak meg azzal, hogy derítse ki a történet hitelességét. Ha a gyermek házastársak közötti konfliktus részese, egy ügyvéd személyében eseti gondnokot jelölnek ki, aki elfogulatlanul sem az apa, sem az anya érdekeit nem képviseli, csak a gyermekét.