Beszél pandául? Megfejtették a mackók nyelvét!

Fotó: Getty Images/iStockphoto / leungchopan

-

Egy kínai pandaközpont tudósai azt állítják, hogy már 13 különböző hangsort fejtettek meg, amellyel az állatok kommunikálnak egymással.


A pandák tanulmányozása azt is felfedte, hogy a kölykök kevesebbet „beszélnek”, mint a felnőttek, és csak néhány hangot használnak olyan egyszerű dolgokra, mint az „éhes vagyok” – gee-gee vagy a „nem vagyok túl boldog” – wow-wow, illetve a „szép!”, vagyis coo-coo.Ahogyan azután növekednek, a mamájuktól egyre többet tanulnak, és kezdenek egyre többféle hangot használni, hogy kifejezzék, mit szeretnének. A tudósok abban bíznak, hogy ezek feltárásával közelebb kerülnek ehhez a visszahúzódó és veszélyben lévő fajhoz.


Ha meg tudjuk érteni a nyelvüket, az segít megmenteni az állatokat, különösen a vadon élőket

– mondta Zhang Hemin, az óriáspandák kínai kutatóközpontjának vezetője. A műhely már 2010 óta dolgozik ezen a projekten.

A pandamamák csicseregnek, amikor aggódnak kicsinyeikért, és ugatnak, hogy elüldözzék az idegeneket. A hímpandák a bárányok bégetéséhez hasonló hangot adnak ki szeretkezéskor, miközben a nőstények egy lágy és csipogó hanggal válaszolnak, ha az érzés kölcsönös.

Bár az elmúlt években valamelyest nőtt a pandák száma a világon, még mindig csak 2 ezer körüli az egyedszám.