Beszállt a dallasi rendőrfőkapitány a fegyvertartási vitába

Fotó: Getty Images / Scott Olson

-

Nem biztos, hogy arra kell lőniük a rendőröknek, akinél fegyver van a tömegben. Az USA-ban államról államra változik, hogy hordhatnak-e nyíltan fegyvert az állampolgárok.


„Nehéz rendet teremteni, ha az emberek AR-15-ös gépfegyvert viselnek a tömegben” – mondta David Brown, a dallasi rendőrfőkapitány, „ugyanis amikor kitör egy lövöldözés, és az emberek elkezdenek rohanni, nem lehet megmondani, hogy ki használta a fegyverét, és ki nem, azaz hogy ki a jó fiú, és ki a rossz”.

Miután öten meghaltak Dallasban a rendőri túlkapások elleni tüntetésen, a dallasi rendőrfőkapitány is hozzászólt a fegyverkezésről szóló vitához – írja a Reuters. Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye a fegyverekről, nem adott egyértelmű választ, inkább azt sürgette, hogy módosítsák a törvényt a civilek nyílt fegyverkezéséről. „Mindenki tegye a dolgát” – tette hozzá.

Rick Briscoe, a texasi fegyvertartással foglalkozó jogi csoport igazgatója szerint Brown egyszerűen téved: „Nagyon egyszerű megmondani, ki a jó fiú, és ki a rossz. Ha egy rendőr azt mondja, tedd le a fegyvert, akkor a jó fiú leteszi, a rossz fiú pedig tovább csinálja, amit csinál.”

Brown szerint a texasi rendőrgyilkos, Michael Johnson hatástalanítására nem volt más mód, mint a robotra szerelt robbanószer.


Fel sem merültek etikai problémák

– mondta. Első alkalommal tettek ilyet, 15-20 perc alatt találták ki a megoldást.

Az orlandói meleg szórakozóhelyen történt mészárlás után többek mellett Barack Obama amerikai elnök is felhívta a figyelmet arra, hogy szigorúbb törvényekre lenne szükség a fegyvertartásról. A konzervatívok válasza az volt, hogy egy ilyen intézkedés sértené az amerikai alkotmányban biztosított jogokat.


A közvélemény is szívesen látná a fegyvert vásárlók szigorúbb átvilágítását


Obama és Hillary Clinton is szigorítaná a fegyvertartást

A magánkézben lévő fegyverekről régóta folyik a meddő vita – olvasható az euronews összeállításából.

Az alkotmány 1791-es kiegészítése szerint az állampolgároknak joguk van saját fegyvert tartani és hordani, ettől a jogtól nem lehet őket megfosztani. Az alaptörvény a 18. századi viszonyok között megállta a helyét, hiszen a nehezen megközelíthető településeken élő emberek sokszor valóban csak saját fegyverükkel védhették meg magukat az indiánoktól, a brit katonáktól vagy a portyázó hordáktól. A 21. században azonban kérdéses, hogy van-e létjogosultsága egy ilyen alapon hozott szabályozásnak.

Obama tavaly júniusban, a kilenc halálos áldozatot követelő charlestoni mészárlás után azt mondta, az amerikaiaknak el kell gondolkozniuk azon, hogy a tömeges erőszak ilyen gyakran nem fordul elő más nemzeteknél. A 2016-os elnökválasztás jelöltjei közül rajta kívül csak Hillary Clinton beszélt fegyverreformról. E szerint ki kellene szűrni a bűnözőket és az instabil személyeket a fegyverviselésre jogosultak közül.

Már 2012 decemberében, a Sandy Hook Általános Iskolában történt mészárlás után is próbálkozott Obama azzal, hogy kiegészítést tegyen az alkotmányba, de hamar elismerte, hogy az ellenzékkel nehéz lenne egy ilyen javaslatot a törvényhozók elé terjesztetni.

A hír hallatán, hogy megváltozhat a döntés a fegyvertartásról, az emberek valósággal megrohamozták a fegyverboltokat, az üzleteknél hosszú sorok kígyóztak, a vevők órákig álltak sorban, hogy lőfegyverhez jussanak – írta az Origo. Az AR-15-ös félautomata fegyver iránt nőtt a kereslet, amikor a newtowni ámokfutó épp ezzel a típussal mészárolta le 26 áldozatát.

A közvélemény szintén szívesen látná a fegyvert vásárlók szigorúbb átvilágítását, de a keményebb szabályozást akadályozza a fegyverlobbi erős befolyása. Azonnal elutasítják a legcsekélyebb változtatás lehetőségét is.


Az amerikai alkotmány a 18. század óta mondja ki, hogy az állampolgároknak joguk van saját fegyvert tartani


Nincs egyetemes fegyvernyilvántartás Amerikában

Államról államra változik, hogy hordhatnak-e nyíltan fegyvert az állampolgárok, erről a kérdésről nem döntött a Legfelsőbb Bíróság. Sokan láthatóan hordják fegyverüket, mondván, hogy csak a bűnözőknek kell dugdosniuk a pisztolyukat.

Egyetemes fegyvernyilvántartás nem létezik, így nem lehet meghatározni a lőfegyverek számát Amerikában. Becslések szerint 270 millió lőfegyver van a lakosság kezén, ezzel az amerikai nép számít a legjobban felfegyverzettnek a világ összes civil lakossága között, megelőzve Jement is: 89 lőfegyver jut 100 főre. Természetesen nem minden amerikai tart fegyvert, egy 2014-es felmérés szerint a lakosság 32 százalékának van lőfegyvere.