Beszáll a főváros is: emberibb viszonyokat teremtenek a menekülteknek

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Tranzitállomásokat jelölnek ki, az első a Keletinél lesz. Lesz több vécé, takarítás, tisztálkodási lehetőség, segítik a civil segítőket is. A főváros a lehető legsűrűbb idegenrendészeti ellenőrzést is kérte.


A migránsok közterületi jelenléte miatt kezdeményezett konzultációt Tarlós István főpolgármester. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság által kezdeményezett megbeszélésen részt vettek az önkéntes segítők, az állami szervek és szervezetek (Belügyminisztérium, rendőri szervek, Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, Magyar Államvasutak Zrt., Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság), a civil és karitatív szervezetek, a Budapesti Polgárőr Szövetség képviselői, valamint a Fővárosi Önkormányzat érintett intézményei és vállalatainak vezetői.

A Főpolgármesteri Hivatal közleménye szerint jogszabály nem kötelezi az Önkormányzatot, hogy kezdjen valamit a migránsokkal, a fővárosi közterületek rendezettségével, használhatóságával kapcsolatban van felelőssége, és abban, hogy


a migránsok jelenléte a lehető legkisebb mértékben terhelje a városlakók mindennapi életét.

A közlemény szerint „a főváros vezetése nem tud és nem is akar szállást nyújtani a migráns személyeknek és családoknak.”

Az egyeztetés célja annak biztosítása volt, hogy
 • a legkisebb városi terheléssel,
 • a leghatékonyabb együttműködéssel,
 • a leggyorsabban átsegíteni Budapesten a migráns tömegeket.

„Ennek érdekében tranzitáló területek kijelölésével, egyfajta jószolgálati szerep betöltésével az önkéntesek fenti célokra irányuló, segítő tevékenységét támogatva szervezettebbé szeretnénk tenni a továbbutazásukat a befogadó állomások felé, ezzel párhuzamosan pedig mentesíteni a környéki területeket a migrációs jelenség terhelő, kedvezőtlen hatásaitól” - írták a közleményben.

A Migration Aid Facebook oldalán jelentette be: elsőként a Keleti pályaudvarnál létesül a menedékkérők számára önkéntes alapon igénybe vehető tranzitállomás, ahol az alapvető szükségletek biztosítása mellett a fővárosi szervezetek szervezetten, egymással szorosan együttműködve fogják a továbbiakban segíteni a Migration Aid önkénteseinek munkáját.


 • A Baross téri aluljáróban, a Nyugati és Déli pályaudvarhoz kapcsolódó közterületeken önkéntesen igénybe vehető tranzitterületeket alakítanak ki. Ott lehet majd zuhanyozni, vizet venni, WC-t használni.
 • Az érkező migránsokat – ahogy eddig is – az önkéntesek a beérkező szerelvények kocsijain tájékoztatják szóban és a megfelelő nyelvi tájékoztató kiadvánnyal.
 • Az érkezőket elkísérik a tranzitterületre, továbbá a higiénés és egészségügyi lehetőségekkel, valamint a továbbutazással kapcsolatos tájékoztatással látják el őket.
 • A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az igénybe vett területeken – fokozott fertőtlenítés mellett –gyakoribb takarítást és szemetesedény-ürítést, elszállítást szervez.
 • A Fővárosi Csatornázási Művek ad WC-konténereket, és üzemelteti azokat.
 • A Budapesti Közlekedési Zrt. két buszt ad, amivel lehet szállítani a menekülteket két pályaudvar között. Emellett azt tanácsolják, a migránsok ne utazzanak BKV-val. Ha nincs jegyük, megbüntetik őket.
 • A rendőrséget arra kérték, ha lehet, a migránsokat küldjék a legközelebbi tranzitterületre, kezeljék az esetleges rendbontást. A polgárőröktől figyelő-jelző szolgálatot kértek a zónák környékére.
 • A Bevándorlási Hivatal Regionális Igazgatóságától a lehető legsűrűbb idegenrendészeti ellenőrzést kért.
 • A fővárosi szociális intézmények biztosítsák az alapvető egészségügyi és higiénés feltételeket
 • A Főkert tegyen valamit, hogy a váratlan mértékű igénybevétel miatt a zöldfelület ne romoljon - ide közfoglalkoztatottakat irányítanak át.
A felajánlásokhoz szükséges pénz biztosítását Tarlós István főpolgármester és Kocsis Máté tanácsnok a szeptember 2-ra tervezett közgyűlésen kezdeményezik.