Bérvita akadályozhatja a műtéteket holnaptól Szegeden

-

A Délmagyar.hu szerint előfordulhat, hogy ügyeleti időben holnaptól nem tudnak műtéteket végezni Szegeden, mert a műtő személyzete nem akar a törvényben előírtnál többet dolgozni.


A szegedi központi műtő személyzete a jogszabályok szerint kéthetente egy ügyeletet vállalhatna, ezzel szemben a gyakorlatban 5-6 ügyeletet is vinni kénytelen. Amiért viszont nem kap pluszpénzt.


Ezt elégelték meg másfél hónapja. Ha holnapig nem születik megoldás, akkor májusban már csak annyit dolgoznak, amennyit a törvény előír, így péntek délután fél négytől hétfő reggelig senki nem fogja segíteni az operáló orvosokat.


A műtős asszisztálás mellett még több mázsás konténereket is cibálunk, mindezt nettó 130 ezer forintért. Valahogy mindig úgy intézik, hogy ennél ne legyen több. Visszavették például a pótlékokat

– mondta az egyik érintett a Délmagyar.hu-nak.


A klinika szerdáig nem akart velük tárgyalni, tegnap aztán sor került kettőre is, megállapodás azonban nem született.

Csütörtökön már csak a műtős személyzet fele áll majd rendelkezésre ügyeleti időben: kettő helyett egy ember lesz a traumatológiai és az idegsebészeti műtőre. Ha mindkettőben műteni kell, akkor azt már nem lehet majd megoldani.

A lap megkereste a kórház vezetését is, de ők a tárgyalásokra hivatkozva nem akartak nyilatkozni.