Bérrendezést akarnak a bírák, levélben fordultak Orbán Viktorhoz

-

Bérrendezést, az igazságügyi életpályamodell bevezetését szeretnék elérni a bírák az Orbán Viktorhoz címzett nyílt levéllel. Tíz év alatt a bírói és ügyészi bérek reálértéke 42 százalékkal csökkent – írják levelükben.


Nyílt levélben hívta fel a miniszterelnök figyelmét az igazságügyi dolgozók helyzetére Makai Lajos, a Magyar Bírói Egyesület (MBE) elnöke.


Makai a levél kapcsán a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta: az igazságszolgáltatásban 2004-ben volt utoljára bérrendezés. Ez azt eredményezte, hogy tíz év alatt a bírói és ügyészi bérek reálértéke 42 százalékkal csökkent, míg a hazai átlagkereset reálértéken számolva 30 százalékkal nőtt. Rámutatott: 2012 óta a magyar bírák keresnek a legrosszabbul az Európai Unióban.


Az MBE a bérrendezéshez már évekkel ezelőtt készített tervezetet, amelyet idén frissítettek – tette hozzá Makai. A dokumentum több lépcsőben javasolja a körülbelül 30 százalékos béremelést eredményező igazságügyi életpályamodell bevezetését. Az elnök szerint a program sikeréhez évi 6-8 milliárdos költségvetési ráfordításra lenne szükség.


Az év első felében az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Handó Tünde felállított egy életpálya-bizottságot, azonban az MBE vezetője szerint az lényegében nulláról kezdte a munkát, így jelen állás szerint legkorábban csak 2017-től várható érdemi bérrendezés.