Bernie Sanders még folytatná a harcot

Fotó: Getty Images / Brendan Hoffman

-

Hillary Clinton már elegendő támogatót szerzett, hogy hivatalosan is a demokraták jelöltje lehessen. Ellenfele csökkenti a stábját, de még kampányolni akar.


Bár a keddi előválasztáson súlyos vereséget szenvedett, Bernia Sanders nem lép vissza Hillary Clinton javára. „A harc folyatódik” – mondta egy kaliforniai nagygyűlésen a vermonti szenátor. „Keményen küzdünk majd, hogy megnyerjük a Washington DC-ben tartandó előválasztást, majd folytatjuk a társadalmi és gazdasági igazságosságért vívott harcunkat egészen Philadelphiáig” – mondta Sanders. A szövetségi fővárosban, Washington DC-ben június 14-én lesz az előválasztási folyamat utolsó állomása, a pennsylvaniai Philadelphiában pedig a demokraták országos elnökjelölt-állító konvencióját tartják július közepén.

Bár a sajtó szerint szerdán jelentősen csökkenti kampánystábját, Sanders azt ígérte, hogy a philadelphiai konvencióig folyamatosan kampányol. „A előttünk álló küzdelem nagyon-nagyon nehéz lesz.” Sanders azt mondta, tisztában van a matematikával, vagyis az eddigi választási eredményekből fakadó esélyekkel. Clinton nevét csupán egyszer ejtette ki: azt mondta, hogy „kedves telefonhívást” kapott a volt külügyminisztertől, akinek ő is gratulált eredményeihez.

Kedden hat államban tartottak előválasztást, és Sanders csak kettőben győzött: Észak-Dakotában és Montanában. Észak-Dakotában a voksok 64,2 százalékát szerezte meg, Montanában pedig a választók 50,5 százaléka szavazott rá. New Jersey-ben, Új-Mexikóban és Dél-Dakotában Clintoné lett a győzelem.