Bernie Sanders Hillary Clinton sarkában marad

Fotó: Getty Images / Joe Raedle

-

A 74 éves politikus indianai győzelme nem lendített nagyot helyzetén, mert Hillary Clinton háromszázzal több küldött támogatását szerezte meg az eddigi előválasztásokon, mégis úgy érzi, még nem lefutott a meccs.


Bernie Sanders amerikai szenátor kijelentette: korántsem ért véget a versenyfutás közte és Hillary Clinton között a Demokrata Párt elnökjelöltségéért, hiszen Indiana államban is elsöprő győzelmet aratott, és tovább erősödhet a következő megmérettetéseken. Az elnökjelölt-aspiráns az AP amerikai hírügynökségnek telefonon így nyilatkozott: „Tudom, hogy Clinton csapata azt hiszi, véget ért a kampány, de tévednek. Lehet, hogy a bennfentesek és a párt vezetősége számára véget ért a játék, de az indianai szavazók ma ezt másként gondolták.”

A vermonti szenátor szerint a következő hetekben Nyugat-Virginiában, Kentuckyban, Oregonban és Kaliforniában is jó esélye van a győzelemre.

Sanders hangsúlyozta, hogy bár ellenfelének „lejt a pálya”, győzelemre törekszik, és „az utolsó szavazat leadásáig harcolni fog”.

A 74 éves politikus indianai győzelme nem lendített nagyot helyzetén, mert Hillary Clinton háromszázzal több küldött támogatását szerezte meg az eddigi előválasztásokon. A volt külügyminiszter előnye pedig tovább nő a szuperdelegátusokat, azaz a belátásuk szerint szabadon döntő pártvezetőket és választott képviselőket is figyelembe véve.

Sanders szerint ő lenne a legalkalmasabb, hogy felvegye a kesztyűt a republikánus tábor favoritjával, Donald Trumppal szemben. „Mit sem szeretnék jobban, mint hogy legyőzzem Donald Trumpot, akinek sohasem szabadna vezetnie ezt az országot” – mondta.

A vermonti szenátor visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint Clinton kétes ügyleteinek nyilvános bírálata Trump malmára hajtja a vizet. „Semmi olyan nincs, amit a republikánusok tőlem tudtak volna meg” – vélte.

Sanders elmondta, hogy valószínűleg a hónap vége felé Kaliforniában találkozik Clintonnal egy nyilvános vita erejéig.