Bermuda eltörölte az azonos neműek házasságát

Fotó: AFP Photo/Mauricio Lima / AFP Photo/Mauricio Lima

-

John Rankin bermudai kormányzó jóváhagyta a törvénytervezetet. Tavaly a legfelsőbb bíróság engedélyezte a melegházasságot a brit tengerentúli területen.


Alapos megfontolás után, az alkotmányt figyelembe véve írta alá a tervezetet – mondta John Rankin. A kormányzó döntése ritka ellenpéldája több nyugati ország gyakorlatának, ahol inkább a melegházasság engedélyezése a jellemző.

A szigeten törvényei szerint az azonos neműek továbbra is élhetnek bejegyzett élettársi kapcsolatban, és ez a kormány szerint a házassággal azonos jogokat garantál nekik. A december óta kötött melegházasságokat nem érvényteleníti a jogszabály-változás.

Nemzetközi emberi jogi szervezetek bírálják az új törvényt, és Boris Johnson brit külügyminiszternél is lobbiznak, hogy London ne szentesítse a módosítást. Az önkormányzattal rendelkező, tengeren túli brit területek esetében ez előírás, de többnyire puszta formalitás. Úgy vélik, a jogszabály alkotmányellenes, mert az alaptörvény rögzíti a diszkrimináció tilalmát.

A Legfelsőbb Bíróság 2017 májusában engedélyezte az azonos neműek házasságát, amit a 60 ezer lakosú sziget kicsiny meleg közössége üdvözölt, a konzervatív többségnek viszont rosszallását váltotta ki. Akkoriban emiatt több ezer fős tiltakozások voltak a hamiltoni parlament előtt.