Berlusconit kórházba szállították

Fotó: AFP / GIUSEPPE CACACE / AFP / GIUSEPPE CACACE

-

A volt olasz miniszterelnök Silvio Berlusconit, a jobbközép Forza Italia (FI) ellenzéki párt elnökét kedden a milánói San Raffaele kórházban ápolják.


A kórház rövid közleményéből csak annyi derül ki, hogy a kezelést szívelégtelenség tette szükségessé. Más források szerint Berlusconi rosszullétét a múlt vasárnapi önkormányzati választások miatti stressz okozta.

A Forza Italia! (Hajrá, Olaszország!) politikusai hangsúlyozták, hogy semmi ok az aggodalomra, és csupán néhány napos kórházi kezelésről van szó.

Az idén 79 éves Silvio Berlusconi személyesen vett részt az önkormányzati választások kampányában. Pénteken jelen volt az FI római főpolgármester-jelöltjének kampányzáró találkozóján is, vasárnap pedig Rómában elment szavazni.

A párt jelöltje az olasz fővárosban nem jutott tovább, Milánóban, Bolognában és Nápolyban azonban a párt jelöltje bekerült a második fordulóba.

A négyszeres volt olasz kormányfőt korábban adócsalásért elítélték, büntetését 2014 májusa és 2015 márciusa között egy idősek otthonában végzett közmunkával teljesítette. Azóta Silvio Berlusconi látszólag visszavonult az aktív politizálástól: a mostani önkormányzati választásokon azonban ismét ő döntött az FI vezette jobbközép szövetség jelöltjeiről. Ezért számos kritikát kapott Matteo Salvinitól, a szintén ellenzéki Északi Liga vezérétől, aki megújult és "Berlusconi-mentes" politikát szorgalmaz az olasz jobboldali-jobbközép erőknél.