Berlusconi dolgozott: első napja közmunkásként

Fotó: AFP / GIUSEPPE CACACE / AFP / GIUSEPPE CACACE

-

Négy órát dolgozott az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő a Milánó közeli Cesano Bosconéban lévő idősek otthonában, ahol a bíróság közmunka végzésére kötelezte. Az első napi munka végeztével csak intett az őt váró újságíróknak, de nem nyilatkozott.


Berlusconi nem sokkal délután két óra után hagyta el a Szent Család elnevezésű otthont, ahol Alzheimer-kórban és más betegségben szenvedő magatehetetlen időseket látnak el. Az idén 77 éves volt olasz kormányfő valamivel több mint négy órát töltött az idősek otthonában. Nem sokkal később gépkocsija ablakából azt mondta pártja ott tartózkodó egyik aktivistájának, hogy minden rendben ment. Annyit mondott csak, hogy azt kérték tőle, ne nyilatkozzon a közmunka-végzés első napjáról. Sem Berlusconi, sem az otthon vezetői eddig nem árulták el, milyen feladatot kapott a politikus az intézetben. Legközelebb jövő pénteken végez újra közmunkát az idősek otthonában a volt miniszterelnök.


Miért ítélték el? És mit fog csinálni?

Az olasz jobbközépet vezető 78 éves politikust tavaly nyáron ítélték el jogerősen adócsalásért. Az ezért letöltendő egy év büntetést a milánói bíróság idei áprilisi döntése szerint Silvio Berlusconinak közmunkával kell kiváltania. Heti egy alkalommal négy órát dolgozik; jó magaviselet esetén büntetése 10 és fél hónapra csökkenhet. Berlusconi az első napon csak ismerkedik az intézettel, a betegekkel és az ott dolgozókkal. A volt kormányfő munkáját egy úgynevezett nevelő felügyeli. Arról, hogy miképp érkezett az idősek otthonába Berlusconi, itt láthat videót.