Berlusconi abszurd kijelentésével haragította magára a németeket

Fotó: Képek: MTI/AP/Gregorio Borgia)

-

Német politikusok elfogadhatlannak és abszurdnak nevezték azt, hogy Silvio Berlusconi korábbi olasz miniszterelnök szerint a németek tagadták a náci koncentrációs táborok létezését.


A Reuters beszámolójában az áll, hogy Yasmin Fahimi, német szociáldemokrata főtitkár szerint „visszataszító, sokkoló és teljességgel elfogadhatatlan” Berlusconi szombati kijelentése. Az olasz politikus akkor azt mondta:

„a németek szerint soha nem voltak koncentrációs táborok”.
A főtitkár azt követelte, hogy Angela Merkel német kancellár – akinek pártja (CDU) szövetséges a Berlusconi-féle Forza Italiával az Európa Parlamenti Néppártban – reagáljon az olasz politikus szavaira. Peter Taubert, a CDU főtitkára azt mondta:
Berlusconi szavai „annyira abszurdak, hogy nem érdemelnek reakciót”.


Növekvő németellenesség

Több német politikus egyébként értetlenül áll az előtt, hogy a CDU egyik olasz testvérpártja a májusi EP-választások előtt a „Több Olaszországot, kevesebb Németországot” szlogennel kampányol. A német konzervatív Herbert Reul érthetetlennek minősítette a szlogent. A németellenes retorika egyre jellemzőbb Olaszországban és más, erősen eladósodott európai uniós államokban, miután az eurózóna válsága nyomán a németek gazdasági szigorításokat vezettek be.