Berlintől kérnek politikai menedéket a török katonák

Fotó: Getty Images / Gokhan Tan

-

Magas rangú tisztek döntöttek úgy, hogy nem mennének vissza Törökországba.


A NATO kötelékében Németországban szolgálatot teljesítő 40 török katona kért politikai menedékjogot a német hatóságoktól – írja a Der Spiegel. A lap szerint magas rangú tisztekről van szó. A katonák ügyével a bevándorlási és menekültügyi hivatal, a BAMF és a belügyminisztérium a szokásos ügymenetben foglalkozik.

„Nem kétséges, hogy ezeket a katonákat nem küldhetjük vissza Törökországba,


ott azonnal börtönbe vetik őket

– mondta Stephan Mayer, a CDU/CSU parlamenti frakciójának belügyi szakpolitikusa.

A tervek szerint Angela Merkel kancellár február másodikán hivatalos látogatásra Törökországba utazik.


Zsarolni akar

Csütörtökön a görög legfelső bíróság 8 menedéket kérő katona ügyében kimondta: nem lehet őket kiadni Törökországnak, mert nem garantált, hogy hazájukban méltányos eljárásban lenne részük. Az ítéletből Ankara presztízskérdést csinál – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az állami tévében.

Gyarmati szerint a törökök és görögök közti korábbi konfliktusokhoz képest ez egy „pitiáner” ügy, ám Törökország ürügyként tudja felhasználni ahhoz, hogy zsarolhassa az Európai Uniót.

Sem az uniós, sem a görög törvények nem teszik lehetővé, hogy ebben a helyzetben a katonákat kiadják, és ezt Ankara is tudta – mondta Gyarmati. Szerinte a török gazdaság nagy bajban van, megállt a növekedés, a tőke menekül az országból. Mint minden diktatúra felé haladó ország, Törökország sem az okokat próbálja meg orvosolni, hanem külső fenyegetést próbál nagyobbnak mutatni.