Berlini támadás: 60-80 métert haladt a tömegben a kamion

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

Nem biztos, hogy az elfogott gyanúsított követte el a terrortámadást.


Egyelőre nem sikerült bizonyítaniuk a hatóságoknak, hogy köze lenne a hétfő esti merénylethez az őrizetbe vett pakisztáni származású menedékkérőnek. A nyomozás első megállapításai szerint terrortámadás volt a berlini karácsonyi vásárban elkövetett, 12 halálos áldozatot és 48 sebesültet követelő tömeges gázolás.

Klaus Kandt berlini rendőrfőnök azt mondta: a kamion 60-80 métert haladt a tömegben, a Budapest utcán (Budapester Strasse) állt meg. Az egyik halálos áldozat a kamion eredeti, lengyel sofőrje, holtan emelték ki a vezetőfülkéből. Lőfegyverrel végeztek vele, a fegyver nem került elő. Beszélt arról is, hogy „igen erős kétségek támadtak azzal kapcsolatban, hogy a gyanúsított lett volna a támadó”, bár még nem végeztek valamennyi vizsgálattal. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az illetőnek nincs köze az ügyhöz, teljes erővel nyomoznak tovább.

Továbbra is jelentős a terrorveszély Berlinben, ezért megerősítik a biztonsági intézkedéseket, az utcákon és tereken „erőteljes” a rendőri jelenlét.

Thomas de Maizière szövetségi belügyminiszter közölte, kétségtelen, hogy terrortámadás volt a hétfő esti tömeges gázolás, de egyelőre nem jelentkezett terrorszervezet a merénylet elkövetőjeként, így az Iszlám Állam dzsihadista szervezet sem. A gyanúsítottról elmondta, hogy valószínűleg pakisztáni származású, tavaly december 31-én érkezett az országba menedékkérőként. Menedékjogi eljárását nem zárták le. Sajtóhírek szerint korábban szexuális zaklatás miatt volt dolga a hatóságokkal.