Berlini merénylet: Magyarország nincs veszélyben

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Nincs olyan információ, amely Magyarországon készülő konkrét terrorcselekményre vonatkozna – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.


Bakondi György azt mondta: amellett, hogy nincs magyarországi konkrét terrorcselekményre vonatkozó információ, a magyar hatóságok, rendvédelmi szervek és titkosszolgálatok mindent megtesznek azért, hogy minél több, lehetőleg ellenőrzött információhoz jussanak, és „ha bármi készülődne, meg lehessen előzni, és biztosítani lehessen a magyar emberek biztonságát, nyugodt karácsonyát”.

A berlini esettel kapcsolatban megjegyezte: bár a különféle titkosszolgálatok rendelkeztek készülő terrorcselekményre vonatkozó információkkal, ezek „megmaradtak egy általános fenyegetettségi szinten”, vagyis viszonylag kevés olyan konkrét adatot tartalmaztak, amelyek lehetővé tették volna, hogy a hatóságok konkrét lépéseket tegyenek.

Bakondi György ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hetekben Belgiumban sikerült őrizetbe venni olyan kiskorúakat, akik robbantásos merényletet akartak elkövetni, de Németországban is megelőztek több merényletet.