Berlin megtartaná a kvótarendszert

Fotó: ANADOLU AGENCY / Ayhan Mehmet

-

Nem kizárt, hogy Merkel hamarosan tárgyal a visegrádi államokkal.


A német kormány nem osztja Donald Tusk véleményét, hogy a menekültek EU-s elosztását szolgáló kvótarendszer nem érte el a célját. Németország szerint a migráció kezelésére olyan rendszert kell kiépíteni, amely valamennyi tagállamnak megfelel, de a jogszabályok lehetőséget adnak arra is, hogy ne konszenzussal, hanem minősített többséggel döntsenek. Tusk, az Európai Tanács elnöke szerint a jövőben a tagállamok teljes egyetértésével kell dönteni az ügyben.

Berlin szerint a szolidaritás alapvető fontosságú, mert összeurópai feladatról van szó, amelynek megoldásában minden tagállamnak részt kell vennie. Ugyanakkor a szolidaritásnak "különböző formái" létezhetnek.

A berlini kormányzati forrás nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy Emmanuel Macron francia államfő és Paolo Gentiloni olasz kormányfő után Angela Merkel kancellár is tárgyalhat a visegrádi négyekkel. Berlin szerint a migráció kérdésében nem a "V4-ek a világ többi része ellen" felállás érvényesül, hanem más tényezőknek is van szerepük.