Berlin is készül a Magyarországról érkező menedékkérők tömegére

-

A német főváros vezetése rendkívüli intézkedéseket hoz és azt a lehetőséget is vizsgálja, hogy befogadóállomást alakít ki az egykori tempelhofi repülőtéren. Több mint 10 ezer ember érkezését várják a napokban. Már egy korábbi bankszékházat is lefoglaltak az ügyeik intézésére, és készül egy sátortábor is.


Szerdán a szenátus váratlanul összehívott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy előző nap 400 menedékjogi kérelmet adtak be, ami a kétszerese a megszokottnak - számoltak be csütörtöki berlini lapok. Berlin csak augusztusban 5300 menedékkérőt fogadott be, és fel kell készülni arra, hogy "a következő napokban jelentősen súlyosbodik a helyzet" - idézte Michael Müller kormányzó polgármestert, a fővárost a CDU-val nagykoalícióban vezető szociáldemokraták (SPD) politikusát a Berliner Morgenpost.

A tartományi rangú főváros kormányának (szenátus) rendelkezésére álló becslések szerint "több mint 10 ezer ember lehet úton Budapestről Németország felé" különböző módokon - mondta csütörtökön a szenátus belügyi kérdésekért felelős tagja (szenátora), Frank Henkel az RBB regionális közszolgálati médiatársaságnak. Az illetékes azt megelőzően beszélt erről, hogy a budapesti Keleti pályaudvarról csütörtökön elindult egy Sopronba tartó, migránsokkal teli vasúti szerelvény, amelyről közben Bicskénél leszállították a menekülteket, akiket a helyi menekülttáborba vittek.

Ugyanakkor az RBB-nek a Deutsche Bahn vasúttársaság szóvivője azt mondta, hogy a határőrizetért is felelős - a vonatokon rendszeresen ellenőrzést tartó - szövetségi rendőrségnek nincs információja arról, hogy az eddiginél több menedékkérő érkezhet Magyarországról.

Frank Henkel szerint viszont nem lehet tudni, hogy a menedékkérők milyen módon utaznak. A Münchenen keresztül közlekedő vonatok mellett Prágán át is van közvetlen vasúti összeköttetés Budapest és Berlin között, és a menedékkérők regionális járatokkal vagy távolsági buszokkal is utazhatnak - mondta a konzervatív CDU politikusa az RBB hírrádiójának (Inforadio).

A szenátus lefoglalt egy ingatlant - a Berliner Sparkasse korábbi székházát -, amelyben a menedékkérőket regisztráló egészségügyért és szociális ügyekért felelős tartományi hivatal (LaGeSo) számára alakítanak ki új irodákat, egy már most is befogadóállomásként működő volt rendőrségi laktanya udvarán pedig sátortábor lesz.

Vizsgálják azt is, hogy befogadóállomást alakítsanak ki a bezárt tempelhofi nemzetközi repülőtér két hangárjában, amelyekben 1500 embert lehetne elhelyezni. A város egy sűrűn lakott környékén fekvő repülőteret 2008-ban zárták be, amikor elhatározták, hogy felépítenek egy új repülőteret, amely kiváltja a főváros három nemzetközi légikikötőjét (Schönefeld, Tegel, Tempelhof).