Bérletet adnak a budapesti bulikhoz

-

Összedugta a fejét a budapesti szórakoztatóipar és szolgáltatásszektor négy fenegyereke, hogy az egyre felkapottabb, már-már haladó szellemű fővárost (és világvárost) rendhagyó módon megünnepelhessük a Budapest Essentials fesztiválon. Az együttműködésbe bevontak éttermeket, street food-pontokat, klubokat, múzeumokat és fürdőket, úgyhogy az urbánus turistának bérlettel akár négy jó napja is lehet május végén.


Az elmúlt öt évben Budapesten a szervezők szerint zenei, gasztronómiai és kulturális forradalom zajlott le. Elkezdtünk nyitni a világ felé, megtanultunk angolul, behoztuk azt a csupa jó dolgot, ami tőlünk nyugatabbra már bevált. A fővárosból startup-melegágy lett, sorra nyílnak az egy-két ülőhelyes, cserébe igényes alapanyagokkal dolgozó, elvitelre csomagoló street food-pontok. A Budapestet más szemszögből megközelítő városi séták pedig kifejezetten a magyar turista szemét nyitogatják. Miért ne lehetne mindezt megünnepelni? Május 29-től június 1-ig koncert-és partisorozattal készülnek a szervezők (Csókay Gergely, az Ötkert társtulajdonosa, Csanda Gergely, a Budapest Fridge társszervezője, Nádas Patrik, a Fogasház társszervezője, Horváth Máté zenei felelős és Száraz István, a We Love Budapest alapítója) az alapvetően a belső kerületekre összpontosító Budapest Essentials látogatói számára.  Weißt du, wer Budapester ist?

A közel húszezer vendéggel számoló fesztiválon a négy napra szóló, előreváltott tízezer forintos bérlet megvásárlásával minden olyan dologhoz kedvezményesen lehet hozzájutni, amitől most menő budapestinek lenni. Ez akár az itt tanuló, ösztöndíjas külföldi fiataloknak is vonzó lehet. Esténként a hazai fellépők mellett (mint Zagar, Yonderboi, Carbonfools, Irie Maffia, Barabás Lőrinc), külföldi Dj-k és zenekarok vezetik majd a line-upot. Jön többek között a Jazzanova, a dán dance-punk (avagy indie rock) banda, a Whomadewho, és a svéd klubzenei felelős HNNY is. A fellépőkön nagyjából az összes, budapesti éjszakai életet meghatározó hely osztozik. Az Essentials szervezőinek az Akvárium, a Hello Baby, a Wndrlnd, a Corvintető, a Tip Top Bár (ahol naplementére időzítik a zenét), a Toldi és a Vásárcsarnok sem tudott nemet mondani.  A Dj-bulik mellett pop up színpadokat állítanak fel,  úgyhogy akár „spontán” összehozott élő zenébe is belebotolhatunk majd a Gozsdu udvarban vagy a Március 15. téren. A fesztivál azonban nem csak a zenére szorítkozik, a szervezők már most együttműködnek a Trafóval és a Jurányi Inkubátorházzal, a Gourmet Fesztivállal és a WAMP-pal is. Ha pedig a bulik után ki kell heverni a másnapot, akkor vagy valamelyik fővárosi fürdőben lehet regenerálódni, vagy az állatkertben sétálni, esetleg enni egy jót az egyik kedvezményes étteremben. A fesztivállal együttműködik még a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Prezi Irodája, a Hosszúlépés, a Budapest100, és még a Bálnában is várják az érdeklődőket a négy napos programsorozat alatt. A városi séták egyikét pedig kifejezetten a start up -irodák látogatására szervezik. Az egyben városimázst is javító, a városi életérzést fokozó fesztivál egyébként nem új keletű dolog, csak Magyarországon nem volt még rá példa. Barcelonában a Sonar, Reykjavikban az Airwaves, Berlinben a Berlin Music Days működik hasonló elven.


A We Love Budapest kiadója és a VS.hu kiadója ugyanannak a cégcsoportnak a tagja.