Bérlakásprogramba szállt be idehaza a Mercedes-Benz

Forrás: AFP

-

Jövő héten adják át az első bérlakásokat, amelyek után januártól már adókedvezményt kaphat az autóipari cég.


A Mercedes- Benz Gyár Magyarországon egyedülálló bérlakásprogramot indít útjára Kecskemét városával és a KIK-FOR Kft.-vel együttműködésében - áll a cég meghívójában, amely jövő keddre szól, amikor Kecskeméten átadják az első bérlakásokat. "Az innovatív modellt a munkavállalók motiválása és megtartása érdekében valósították meg az együttműködő partnerek" - közölte a gyár.

Magyarországon régóta probléma, hogy az emberek még a munkavállalás érdekében sem nagyon hajlandók otthagyni lakóhelyüket, már csak azért sem, mert nagyon magas a saját tulajdonú ingatlan aránya, amit nehéz eladni, hogy másutt új életet kezdjenek. A Mercedes-Benz most erre próbált megoldást találni.

Éppen jókor, hiszen a kormány a napokban nyújtotta be a jövő évre tervezett adóváltozásokról szóló törvényjavaslatát. Ez pedig többféle módon is kedvezményeket ad a munkaerő mobilitásának serkentésére.

A munkaerő-mobilitást ösztönző intézkedéscsomaggal a vállalkozások és a munkavállalók összességében 9 milliárd forintot nyernek. A gépkocsival történő munkába járás költségtérítése 9 Ft/km-ről 15 Ft/km-re emelkedik. A mobilitási célú lakhatási adókedvezmény mellett a társasági adóban is kedvezményes megítélés alá esnek a munkásszállás kialakításának és fenntartásának kiadásai.

A lakhatási támogatás mértékét a minimálbérhez köti a tervezet, mégpedig úgy, hogy a foglalkoztatás első két évében a minimálbér 40 százalékát fizetheti adómentesen a munkáltató, a következő két évben az igazolt bérleti díj negyedét, majd az ötödik évben 15 százalékot adhat, ez pedig havi szinten több tízezer forintos támogatást jelenthet a munkavállaló számára.

Az intézkedések a munkáltatók számára is kedvezőek, mert társasági adókedvezményt is kaphatnak, amennyiben támogatják a mobilizációt, vagyis az adott munkahelytől távol élő munkavállalóik lakhatását. A munkáltatókat adómentességgel és további adókedvezménnyel arra is ösztönözhetik a tervezett módosítások, hogy dolgozóiknak lakást béreljenek. Nem kizárt, hogy az új szabályokhoz az érintett nagyvállalatok lobbiereje is kellett.