Berki Krisztián könnyen lemaradhat a riói olimpiáról

Fotó: MTI/AP / Matthias Schrader

-

Berki Krisztián lemaradt a glasgow-i tornavébé szerenkénti döntőjéről, így nem kvalifikálhat közvetlenül az olimpiára, és minimális az esélye eljutni Rióba.


Berki Krisztián lemaradt az olimpiai kvalifikációs tornavébé szerenkénti döntőjéről lólengésben, ezzel elbukta a közvetlen kvótaszerzést, a pótkvalifikációs tesztverseny pedig már nem a szerspecialistáknak kedvez – írta az NSO.hu. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok klasszis olimpiai szereplésére immár csekély az esély.

Az idény elején a vállán megműtött, a vb előtt is fájdalmakkal küszködő Berki „gyakorlatának nehézségét csak 6.300-ra értékelték – ez alacsonynak számít a specialisták között –, a leugrásnál pedig hibázott, a 14.966-os végpontszám is ezt tükrözte” - számolt be a lap. London olimpiai bajnoka végül nem került be az első nyolcba, azaz nem jutott döntőbe Glasgow-ban.


Az ominózus gyakorlat:


A pótkvalifikáció még esélyt jelenthetne, ám az áprilisi versenyen az összetett alapján osztanak kvótákat, ami csaknem lehetetlenné teszi a lólengés-specialista Berki helyzetét. További esély, ha Magyarország csapatban kvalifikál a tesztversenyre, amihez a tornavébén az első 16-ban kellene végezni, majd az első négyben a pótkvalifikáción. Ezen kívül elképzelhető még, hogy Berki nem jut döntőbe, de kilencedikként első számú tartalék lesz, és visszalép egy versenyző.


"Nagyon sajnálom, egyelőre fel sem fogtam az egészet, úgyhogy még jól vagyok, de ha majd belegondolok, biztosan nem így lesz, most egyszerűen nem tudok mit mondani" - idézte a MATSZ-közlemény az Újpest 30 éves tornászát, aki hozzátette, várható volt, hogy ha korrigálnia kell, akkor nem tudja végigcsinálni a gyakorlatát.


"Sajnos a sérülésem miatt jóval kevesebbet tudtam edzeni, de én nem ezzel foglalkoztam, bíztam magamban, hiszen volt, hogy edzésen a 7,0 kiindulóját is meg tudtam csinálni - mondta Berki. Emlékeztetett rá, hogy egyszer már átélte azt, hogy lemaradt az olimpiáról. -


Mindenesetre már egyszeres olimpiai bajnok vagyok, hát nem leszek kétszeres, pedig nagyon jó lett volna újra az angolok ellen versenyezni. Bánt ez az egész, de nem tudok vele mit kezdeni.

Magyar Zoltán, a MATSZ elnöke kiemelte, a kvalifikációs rendszer nagyon rossz és Berkit változatlanul csodálatos sportembernek tartja. „Erején felül, fizikálisan, szellemileg és lelkileg is mindent megtett, de a végére a korrigálások miatt elfogyott az ereje” – mondta a sportvezető, aki jelezte, nemcsak lólengésben, hanem más szereken is rontott több szerspecialista, ez ugyanakkor nem vigasztalja a magyarokat.