Berki Krisztián a róla elnevezett elemet még nem gyakorolja

Fotó: MTI/AP / Matthias Schrader

-

Még nem építette bele gyakorlatába a róla elnevezett elemet Berki Krisztián, a 2012-es londoni olimpián lólengésben aranyérmes tornász, aki egy év kihagyás után tért vissza, s a hétvégi, szombathelyi világkupán is versenyezni szeretne.


Az UTE 31 éves sportolója az M1 aktuális csatornának kedden azt mondta, a szeptember végi országos szerbajnokságon ugyan nem talált legyőzőre kedvenc szerén, mégsem volt teljesen elégedett.


„Sajnos egy rontott gyakorlattal nyertem, és azt is érzékeltem, hogy mentálisan még nem vagyok a legjobb formában, nem tudtam ugyanis kizárni a nézők hangját, hallottam a zenei váltásokat is” – mondta Berki Krisztián, aki nem jutott ki a riói játékokra.

Hozzátette, hosszú volt az egyéves kihagyás, ezért most fokozatosan kell visszanyernie a formáját.

A háromszoros világbajnok tornász kijelentette, sikeres felkészülésen van túl, így az elkövetkezendő versenyeken már indulni fog, ugyanakkor azt még nem döntötték el edzőjével, Kovács Istvánnal, hogy a szombathelyi vk-n az alacsonyabb vagy a magasabb kiinduló pontszámú gyakorlatát mutatja-e be.

„Az elmúlt héten kezdtem el gyakorolni a 7.0-s kiinduló pontszámú gyakorlatot, de ebben a Berki-elem még nem szerepel, annak a beépítése több időt és edzést vesz igénybe” – mondta Berki, akinek szeptember elején Magyar Zoltán, a hazai szövetség elnöke mondta el elsőként telefonon, hogy elemet neveznek el róla. A jövő évtől a kápán végrehajtott orsó Thomas-körrel való kombinálását nevezik Berki-elemnek, amelynek erőssége E-értékű lesz, így plusz egy tizedpontot ér majd.

„Mindig mondtam, hogy sok mindent elértem már a tornában, ez azonban egy másfajta siker, amely számomra olyan, mint egy olimpiai aranyérem, hatalmas dicsőség, és még mindig megfoghatatlan egy kicsit a számomra” – nyilatkozta Berki Krisztián.

A hatszoros Európa-bajnok arról is beszélt, apró fájdalmai még vannak a műtött bal vállában, de a 2020-as tokiói olimpiára ki akar jutni, ezért most edzőjével azon dolgoznak, hogy a 2018-ban induló kvalifikációs időszakra formába lendüljön.

„A mezőnyben hárman vagyunk Louis Smithszel és Max Whitlockkal, akik 16 pont körüli eredményt tudnak elérni, ezért arra számítok, hogy kettejükkel kell majd ismét felvennem a harcot, bár biztosan lesznek fiatal feltörekvő riválisok is” – tekintett előre Berki.

Berki 2002 és 2009 között sorozatban nyolc országos bajnoki címet nyert lólengésben a Mesterfokú Bajnokságon, két-két vb- és Eb-ezüstje is van, kontinensbajnokságon egyszer bronzérmes volt.