Bérfeszültség tetézheti az ápolóhiányt

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A külföldi ápolók többet kereshetnének.


Bérfeszültséget okozhat az egészségügyben az Ukrajnából és Szerbiából remélt szakemberek foglalkoztatása – írja a Népszava. A lap az egészségügyért felelős államtitkárságtól kapott adatokra hivatkozva azt írja, jelenleg 1242 olyan ápolónő szerepel a nyilvántartásban, akinek honosított diplomája van, közülük 709-en dolgoznak az ellátórendszerben.

A Nemzetgazdasági Minisztérium egyik rendelete meghatározza a számukra adható legkisebb munkabért, és ez 2017-ben bruttó 297 200 forint, százezer forinttal több, mint amennyit a hazai ápolónők kaphatnak. A diplomás kezdő nővérbér most bruttó 196 ezer forint. A külön meghatározott bérnek az az értelme, hogy ne lehessen a hazai béreket letörni "még olcsóbban foglalkoztatható" szakemberekkel.

Az egészségügyért felelős államtitkár nem számít arra, hogy a szomszédos, nem EU-s országokból jelentős számban érkeznének ápolók, akiknek sok egyéb mellett jól kell beszélniük a nyelvet. Ez már önmagában akadálya lehet a magyarországi munkavállalásuknak.

Ukrajnából azért sem valószínű, hogy jönnek ápolók, mert ott nincs is ilyen jellegű felsőfokú képzés, akik meg magyar ajkúak és itt akartak dolgozni, már itt vannak – mondta Balogh Zoltánt, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.