Béremelés – megszületett a megállapodás

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A munkaadók képviselői rábólintottak a kormány tervére – cserébe egy százalékpontnyi engedményt harcoltak ki.


Megállapodott a kormány a szociális partnerekkel, a minimálbér 15, a garantált bérminimum 25 százalékkal nő jövőre, a munkáltatói járulékok 5 százalékponttal csökkennek, 2018-ban a minimálbér újabb 8, a bérminimum 12 százalékkal nő, és további 2 százalékponttal csökkennek a járulékok – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) ülését követően kedden Budapesten.


A véglegesnek tekinthető számokból az látszik, hogy a kormány egy százalékponttal emelte a járulékcsökkentés mértékét. Igaz, a munkaadók a nagyarányú béremelés végrehajtásáért cserébe nem az eredeti 4, hanem 6 százalékos járulékcsökkentést kértek, ám végül elfogadták az 5 százalékot is. Ez a minimálbérre vetítve havonta fejenként 1270 forinttal csökkenti a terhet. Vagyis a munkaadók szerint ez már az az összeg, ami havonta lehetővé teszi számukra az életben maradást.

A legnagyobb – zömében multinacionális – vállalatok számára jelentős kedvezményt nyújt a kormány társaságiadó-csökkentési terve is. A bejelentések szerint a jelenlegi 19 százalékos adókulcsot jövőre 9 százalékra vágják vissza. Igaz, ez csak azoknak a társaságoknak jelent előnyt, amelyek éves árbevétele meghaladja az 500 millió forintot. Az ennél kisebb forgalmú cégek eddig is 9 százalékos terhet fizettek. Tavaly Magyarországon 1200 olyan vállalat adózott, amely a felső kulcsba esett, azonban ezek a legnagyobb olyan foglalkoztatók, amelyek zömmel minimálbért vagy garantált bérminimumot fizetnek a dolgozóiknak.