Bérbeadó portállal újít a közösségi biznisz

Fotó: iStockphoto / marcovarro

-

Már nemcsak a lakásunkat tudjuk bérbe adni, hanem akár az ágaprítónkat vagy Piroska jelmezünket is egy új platformnak köszönhetően.


Már nemcsak a lakásunkat vagy az autónkat adhatjuk bérbe, hanem gyakorlatilag bármilyen használati tárgyunkat, amelyet épp nélkülözni tudunk. A Veddbérbe.hu oldal a mind népszerűbb közösségi gazdálkodás (social economy) újabb szegmensét nézte ki magának. A céget a Prosperitás Proseed Közös Magvető Kockázat Tőkealap kezelője a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. látta el némi tőkével 2015 második felében az Új Széchenyi Kockázati Tőke Program keretében, így beindulhatott a vállalkozás. Az alap a juttatással 50 százalékot meghaladó részesedést szerzett a cégben.


A rendszer rendkívül egyszerű: bérbeadóként feltehetjük akár az autónkat is, de porszívót, ágaprítót vagy láncfűrészt is bedobhatunk a közösbe. A kínálat egyelőre sovány, hőlégfúvó vagy szivattyú nincs, de például szexi Piroska jelmez van több méretben is. A szállítást a bérbeadó határozza meg, fizetni pedig kizárólag online, a Barion felületén lehet. A portál a bérleti díj tíz százalékát tartja meg jutalék gyanánt, céges bérbeadók esetében pedig szerződésben rögzítik a díjazást.


Kéne? Csak kerülgeted? Egyre megy.


Az ajánlatok nem is rosszak, egy ágaprító gépet például már háromezer forintért vihetünk egy órára, ez egy találomra felütött netes ajánlat szerint 16 ezer forint. Vagyis ha találunk megfelelő eszközt, akkor versenyképes árat kaphatunk. A titok rém egyszerű: egy-egy közösségi üzlet azért tud sokkal olcsóbb lenni, mert tulajdonképpen nem kell költeni az eszközök beszerzésére és tárolására, hiszen a gépek, termékek adottak, csak épp nem használja azokat a tulajdonosa. Vagyis az állás helyett inkább odaadja.

Ugyanezen az elven működik a lakáspiacon az AirBnb is, ami ma már komolyan hat az ingatlanpiacra és a szállásadás piacára egyaránt. A Veddbérbe.hu egyelőre nincs ezen a szinten, a cég a VS.hu-nak óvatosan is nyilatkozott a jövőt illetően. Az oldal augusztus utolsó napjaiban startolt, vagyis egy hét alatt sokat nem lehet még elmondani, de az egyre élénkebb érdeklődés legalábbis biztató. Egyelőre a bérbeadói csapatot igyekeznek bővíteni.