Berágott Iránra a francia külügyminiszter

Fotó: MTI/MTVA / Lakatos Péter

-

Európai szankciókat helyezett kilátásba Irán ellen a francia külügyminiszter. Jean-Marc Ayrault szerint a múlt heti rakétakísérletekkel a perzsa állam megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát. Teherán azt állítja, hogy rakétái csak védelmi célokat szolgálnak.


Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter európai szankciókat helyezett kilátásba az ezen a héten végrehajtott iráni ballisztikusrakéta-kísérletek miatt. "Ha szükséges, szankciókat hozunk" - mondta a francia diplomácia vezetője Párizsban az amerikai kollégájával, John Kerryvel tartott közös sajtótájékoztatóján.

A perzsa állam egy sor rakétatesztet hajtott végre a héten, kiváltva a nemzetközi közösség aggodalmát. Az amerikai külügyminiszter szerint Irán ezzel megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát. "Nagyon világosan megmondtuk, hogy a rakétakísérletek részét képezik a szankcióra gyanús tevékenységeknek" - mondta John Kerry. A BT 2231-es számú határozata szerint Iránnak tartózkodnia kell minden olyan tevékenységtől, amely nukleáris töltet hordozására tervezett ballisztikus rakétákkal kapcsolatos, így a ballisztikusrakéta-technika alkalmazásával történő rakétaindításoktól is.

Irán azt állítja, hogy rakétái csak védelmi célokat szolgálnak,és csak hagyományos robbanófejjel vannak felszerelve, nem nukleárissal.