Beperelte Trumpot az illegális bevándorlókat támogató nagyváros

Fotó: Getty Images/iStockphoto / hanusst / Getty Images/iStockphoto / hanusst

-

A polgármester és az ügyész alkotmányellenesnek tartja az elnöki rendeletet.


San Francisco pert indított Donald Trump ellen. Az elnök egyik rendeletében kiltásába helyezte, hogy megvonják a szövetségi támogatást azoktól a városoktól, amelyek menedéket nyújtanak az illegális bevándorlóknak.

A keresetet Ed Lee polgármester és Dennis Herrera államügyész nyújtotta be. Érvelésük szerint az elnöki rendelet sérti az amerikai alkotmány 10. kiegészítését, amely szerint a szövetségi kormány számára nem rögzített hatáskörökkel az egyes államok rendelkeznek.

„A törvény égbekiáltó semmibevételével az Egyesült Államok elnöke a helyi hatóságokat


arra próbálja rákényszeríteni, hogy hagyjanak fel azzal, amit a »menedékvárosok« politikájaként ismerünk

– áll a San Franciscó-i szövetségi bírósághoz benyújtott keresetben.

Herrera szerint San Francisco „menedékvárosi” politikájának az a célja, hogy az illegális bevándorlókat bátorítsa, hogy jelentsék a bűncselekményeket, segítsék a felgöngyölítésüket, s közben ne tartsanak attól, hogy kiutasítják őket az országból. Ezért a város vezetése korlátozza alkalmazottait abban, hogy segítséget nyújtsanak a szövetségi bevándorlási hivatal munkatársainak az illegális bevándorlók kiutasításában.

Herrera szerint e politika alkalmazása biztonságosabbá teszi a megyéket és városokat. Becslései szerint mintegy 400 ilyen helység van Amerika-szerte, s az általa ismert felmérések szerint ezeken a helyeken kevesebb a bűncselekmény.

„Trump elnök rendelete azzal próbálkozik hogy a városi és állami alkalmazottakat szövetségi bevándorlási munkatársakká változtassa,


s ez alkotmányellenes” – mondta az államügyész.

Trump január 25-én, az amerikai–mexikói határon építendő falról szóló rendeletével egyidejűleg együttműködésre akarta bírni az úgynevezett menedékvárosok vezetőit. San Francisco mellett ilyennek számít Los Angeles, Seattle, Chicago, Boston, Denver és Philadelphia.

A nem együttműködő városoktól az elnök megvonná a jelentős összegű szövetségi támogatást. Los Angeles és Chicago már jelezte, hogy nem fog együttműködni, míg Miami támogatja az elnöki rendeletben foglaltakat.