Beperelte az állam az FHB-t

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

Bírósághoz fordult a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV), mondván, az FHB hétfői közgyűlésén gyakorlatilag kizárták a most zajló tőkeemelésből. Az FHB Bank közölte, arról, hogy a tőkeemelésnél nem élveznek elsőbbséget a meglévő részvényesek, nem most, hanem még 2014-ben döntöttek, és erre akkor az MNV is igent mondott.


Az FHB kizárta a magyar államot mint kisrészvényest a tőkeemelésből, ezért az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. szerdán a bírósághoz fordult, azt kérve, hogy az erről szóló, jogellenes társasági határozatokat helyezze hatályon kívül, és végrehajtásukat már most függessze fel – közölte a vagyonkezelő.

A bank hétfői rendkívüli közgyűlésen jelentős, 67,5 százalékos tőkeemelésről döntött. Ezt hivatalosan azzal indokolták, hogy a takarékszövetkezeti integrációba való belépésükkel új refinanszírozási piac nyílt meg, vagyis a hitelnyújtáshoz tőkére van szükségük. A meghívóban ugyanakkor az is szerepelt, hogy egy ilyen mértékű – névértéken legfeljebb 4,45 milliárd forintos, a jelenlegi, 699 forintos részvényárak mellett tehát 31,1 milliárdnyi – tőkebevonás átalakíthatja a bank tulajdonosi szerkezetét.

A fő kérdés az, honnan is szerez ennyi pénzt az FHB, ráadásul igen rövid idő alatt, hiszen az MNB egy korábbi határozata szerint a banknak még az év végéig meg kell felelnie a stabilitást garantáló tőkemegfelelési szabályoknak. Ezt gyakorlatilag csak zártkörűen tudják lebonyolítani, mivel a közgyűlés előtt, hétfő reggel a Budapesti Értéktőzsdén a bank kérésére erre az évre felfüggesztették a részvényeik értékesítését.A közgyűlésen az állami tulajdonos, vagyis a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) képviseletében Hajdú Tibor igazgatósági elnök bocsátotta szavazásra azt a javaslatot, hogy a társaság jelenlegi részvényeseinek, tulajdoni részesedésük arányában 15 napig elsőbbségi jegyzési joguk legyen. Ezt azonban a többség elutasította, a közgyűlés jegyzőkönyve szerint azért, mivel „…a Társaság közgyűlése korábban, a 9/2014. (04.28.) számú határozatával a jegyzési elsőbbségi jogot a jelen tájékoztatás szerinti esetre kizárta, így a Társaság Igazgatósága a közgyűlési felhatalmazás alapján akként döntött, hogy az új részvények átvételére zárt körben kerülhet sor.”

A jegyzőkönyv szerint a javaslatot támogató szavazatok – ahogy később a tőkeemelésre vonatkozó javaslatot elutasítók – száma gyakorlatilag megfelelt az MNV tulajdonában levő részvényekének. Ez a tulajdonosi arányokat tekintve a tőkeemelés előtt 7,32 százalékos volt. Most azonban az MNV szerint az állam nem vehet részt a jelenlegi, zártkörű részvényjegyzésen, ezzel az FHB tulajdonosai egyértelműen csökkenteni kívánják a magyar állam részesedését az FHB-ban – közölte a vagyonkezelő.

Az MNV az állam kisebbségi részvényesi jogainak védelme érdekében fordult bírósághoz. A bíróság kedvező döntése esetén valamennyi kisrészvényes elsőbbségi részvényjegyzési joga megnyílik, és szándéka szerint részt vehet a tőkeemelésben – hangsúlyozta az MNV.

A részvényeseknek egyébként máig van idejük a tőkebevonásra. A tőkeemelés előtti állapot szerint a bank legnagyobb (24,2 százalékos) tulajdonosa a korábban a TVK-t és a Borsodchemet megvásárló, jelenleg Magyarországon a Mediaworks kiadóvállalatot birtokló Vienna Capital Partners, de csaknem ekkora, 24,05 százalékos a Spéder Zoltán FHB-elnökhöz köthető A64 Vagyonkezelő Kft. részesedése. A harmadik legnagyobb részvényes (10,41 százalék) az Allianz Hungária Biztosító Zrt., amelyet a rejtélyes Silvermist Estate SA követ 9,6 százalékkal. Az állam az MNV-n keresztül a legkisebb 5 százalék feletti részvényes.


Így reagált az FHB

Az FHB Bank a Portfolio.hu-nak eljuttatott tájékoztatása szerint nem a hétfői rendkívüli közgyűlés döntött arról, hogy a meglévő részvényesek nem élveznek elsőbbségi jogot a tőkeemelés során, így a mostani döntések hatályon kívül helyezése sem változtatna a helyzeten. AZ FHB azt közölte, hogy erről még 2014-ben határozott a társaság közgyűlése, méghozzá 99,81%-os igen szavazattal, és az előterjesztésre akkor az állam nevében eljáró MNV is igennel voksolt.