Beperelheti az államot a Golgota tulajdonosa

Forrás: MTI/Soós Lajos

-


Pert fontolgat Munkácsy Mihály Golgota című festményének tulajdonosa, miután a Miniszterelnökség úgy döntött, hogy a festményt ideiglenesen védetté nyilvánítja, vagyis Pákh Imre nem viheti ki a képét az országból, az államot pedig elővételi jog illeti. Pákh Imre eredeti terveivel ellentétben június 25-én elvitte volna a festményt, a Golgota egyelőre ugyan marad a helyén, de szerinte a látogatók „egy bunkósbottal kivert, kvázi lopott" festményt csodálhatnak majd a falon.


Az ismert magyar származású amerikai műgyűjtő a Golgotát több mint egy évtizede vette meg, azért, hogy egyben maradhasson a Munkácsy-trilógia. Pákh Imre azt mondta a Figyelőnek, már akkor megállapodott a vezető magyar politikusokkal, hogy rövid úton megoldást keresnek arra, ez a műalkotás is a magyar állam tulajdonába kerüljön. Ez a mai napig nem történt meg.

A jegybank 6 millió dollárt ajánlott a képért, míg Pákh 9 millió dollárt kért. A Golgotára "bejelentkezett" egy orosz származású svájci milliárdos is, Vaszilij Anyiszimov egy épülő templomban helyezné el a festményt Oroszországban.