Bepanaszolták Dutertét

Fotó: NurPhoto / Jeoffrey Maitem

-

Hivatalos panaszt nyújtottak be hétfőn Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök és több magas rangú kormányzati tisztségviselő ellen is a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC),emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolva az elnököt drogellenes hadjárata miatt.


A 77 oldalas dokumentumot a hágai törvényszéken Jude Sabio jogász terjesztette elő, aki szerint Duterte „ismételten, folyamatosan és rutinszerűen" követett el emberiesség elleni bűncselekményeket, míg elnöksége alatt "bevett gyakorlattá" váltak a kábítószerrel kapcsolatos és más bűncselekmények feltételezett résztvevői elleni gyilkosságok.

Jude Sabio emberöléssel vádolta az elnököt és legalább tizenegy magas rangú tisztségviselőt, akik ellen vizsgálatot, eljárást és letartóztatást sürgetett.

Ez az első nyilvánosságra került panasz Duterte ellen az ICC felé, ami elsősorban két tanú vallomásán alapszik. Edgar Matobato és Arturo Lascanas egyaránt elismerte, hogy az elnök megbízásából több száz embert öltek meg,

Sabio Edgar Matobatónak a védője, aki a Fülöp-szigeteki szenátus előtti meghallgatásán bevallotta, hogy egy Duterte utasításait követő halálbrigád tagja volt. A szenátus tagjai ugyanakkor nem találtak bizonyítékot Matobato tanúvallomására, amelyet Duterte tanácsadói kitalációnak minősítettek. Lascanas szintén a törvényhozó testület előtt ismerte el, hogy ő személyesen legalább 300 emberrel végzett, köztük 200-zal az általa csak "davaói halálosztagként" elhíresült gyilkoló brigád tagjaként, amikor Duterte a város polgármestere volt. Duterte ismételten visszautasította ezeket a vádakat.

Értesülések szerint mintegy 9000 embert gyilkoltak meg, mióta Rodrigo Duterte tavaly nyáron hivatalba lépett. A hatóságok állítása szerint egy részük törvényes rendőrségi akciók során vesztette életét, míg jogvédő csoportok úgy tudják, hogy a többiekkel önbíráskodók végeztek a rendőrséggel együttműködve, vagy önmagukat a rendőröknek kiadva. Duterte ugyanis nem csak a rendőrségnek adott szabad kezet, hanem az állampolgárokat is arra szólította fel, hogy végezzenek bátran bárkivel, akiről úgy gondolják, hogy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményhez lehet köze. Ernesto Abella, a Fülöp-szigeteki elnök szóvivője a múlt héten "hamis hírnek" nevezte, hogy 9000 haltak meg a drogellenes-háborúban egyben hangsúlyozta, hogy a helyi hatóságok a szabályszerűen járnak el, aki pedig megsérti a szabályokat azt felelősségre vonják.

A Nemzetközi Büntetőbíróságot 2002-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, valamint háborús bűncselekményekkel vádolt emberek ügyeiben igazságot szolgáltasson. Azóta több mint 12 ezer panasz érkezett a bíróságra, amelyekből kilenc ügy került tárgyalásra, és hat esetben hoztak határozatot.