Beomlott egy bánya Ukrajnában

-

Metánrobbanás volt a kelet-ukrajnai szakadár Luhanszki Népköztársaság egyik szénbányájában. Egy bányász meghalt, kilencen a mélyben rekedtek, négy bányászt égési sérülésekkel kórházba vittek.


A szerencsétlenség még kedd délután történt, de csak most adtak róla hírt. Az orosz határtól mintegy 40 kilométerre, a pervomajszki járásban található Maloivanyivszka bányában, 210 méter mélyen a föld alatt volt robbanás. A baleset idején összesen húsz bányász tartózkodott a helyszínen.

A Luhanszki Népköztársaság „belügyminisztere” kijelentette, hogy a bánya törvénytelenül működött, egy korábbi ellenőrzés után ugyanis megtiltották az üzemeltető vállalatnak, hogy folytassa a kitermelést.

Az eset kapcsán az lb.ua ukrán hírportál emlékeztetett arra, hogy a múlt hónapban a Luhanszkkal szomszédos Donyeck megye két bányájában történt hasonló szerencsétlenség. A megye ukrán ellenőrzés alatti részén lévő Torecke egyik bányájában április 12-én történt omlás, egy bányász a romok alatt rekedt, kettőt kórházba szállítottak. Aznap este még egy bányában, az onnan délre fekvő Vuhledar településen is omlás történt, ott egy bányász vesztette életét.