Benzinhiány miatt lassan leáll Nigéria

Fotó: AFP / PIUS UTOMI EKPEI

-

122 forint lenne a benzin, van olajmezőjük, mégis üresek a kutak Nigériában. Az üzemanyag-importőrök sztrájkja megbénítja az országot


Ha a címre felkapták a fejüket, felidézve a középiskolás gazdaságföldrajz-anyagot, amely szerint Nigéria nagy olajexportőr, jól tették. Az országnak valóban nagy lelőhelyei vannak, nincs azonban olyan finomítója, amelyben a nyersolajat fel lehetne dolgozni, így importra szorul - írja a Quartz.

Az importőröknek és a kormánynak viszont régóta húzódó vitái vannak. Egyrészt egy nagyjából egymilliárd dollárra rúgó adósság miatt, másrészt pedig a benzin hatósági ára miatt. Az egymilliárdos összeg is a benzin piaci ára és a literenként 87 nairában (ez 122 forintot jelent) megszabott hatósági ár különbözetéből jött össze. Az üzemanyag-importőrök sztrájkja két hete tart, a benzin feketepiaci ára teljesen elszállt, az energiaigényes üzletek pedig sorra jelentik be, hogy korlátozzák működésüket a sztrájk végéig.Busz? Az nincs.


A rádióállomások késő esti és éjszakai adásai megszűntek, az Arik és az Aero légitársaságok gépei nem szállnak fel. A ötvenmillió előfizetővel rendelkező MTN nevű mobilszolgáltató előre figyelmeztette ügyfeleit, hogy kimaradások várhatók.


Nigéria új elnöke, Muhammadu Buhari május 29-én lép hivatalba, a ceremóniára ötven ország vezetőit várják.