Benyújtotta lemondását Melania Trump beszédírója

Fotó: DPA / RON SACHS

-

Donald Trump nem fogadta el a lemondást, szerinte mindenki követ el hibákat.


A kínos plágiumvád miatt benyújtotta lemondását Donald Trump felesége, Melania Trump beszédírója. Meredith McIver lemondását azonban a republikánusok elnökjelöltje nem fogadta el. Trump feleségét azzal vádolták, hogy hétfő esti, clevelandi, a republikánusok konvencióján elhangzott beszédében szó szerint vett át mondatokat a first lady, Michelle Obama 2008-ban, a demokraták elnökjelölő konvencióján elhangzott beszédéből.

McIver nyilatkozatában magyarázta, hogy mi történt. A Trump-cégbirodalom hivatalos levélpapírján közzétett írásában a beszédírónő azzal érvel, hogy "pusztán a véletlen műve" a hasonlóság Melania Trump hétfői - a republikánus konvenció első napján elmondott - beszédének egyik bekezdése és Michelle Obama beszédének egyik része között.

McIver szerint Melania Trump telefonon felolvasta neki Michelle Obama szóban forgó beszédét, s arra kérte őt, hogy hangulatában, mondandójában ilyen jellegű legyen az ő beszéde is. "Lejegyeztem, amit mondott, és később beillesztettem a beszéd tervezetébe, de a mondatok benne maradtak a végleges változatban is. Nem ellenőriztem pontosan Michelle Obama szavait.


Nem ellenőriztem pontosan Michelle Obama szavait.

Ez az én hibám volt, szörnyen érzem magam a káoszért, amit okoztam Melaniának, a Trump-családnak, valamint Michelle Obamának."

McIver, aki balerina volt mielőtt a Trump-vállalatbirodalomnál kezdett dolgozni beszédíróként, és részt vett néhány, Trumpról szóló könyv megírásában is, azt írta, hogy benyújtotta lemondását Donald Trumpnak és a Trump-családnak, de azt elutasították. "Trump úr azt mondta: az ember követ el ártalmatlan hibákat, de e tapasztalatokból tanulunk és így válunk éretté." McIver bocsánatot kért a hibája okozta zűrzavarért és hisztériáért.


Trump elégedett

A beszéd után a kampánymenedzserek azonnal cáfolták a plágiumot, de például Corey Lewandowski, a nemrégiben kirúgott kampánymenedzser utódja, Paul Manafort menesztését követelte. Szerinte Manafortnak kellett látnia és engedélyeznie a beszédet.

Donald Trump a Twitteren üzent. Szerdai bejegyzése alapján elégedettnek tűnt: azt írta, hogy felesége beszéde nagyobb publicitást kapott, mint bármely más politikai beszéd az elmúlt időszakban. "A média több időt szánt arra, hogy Melania beszédének elemzésével foglalkozzék, mint amit az FBI fordított Hillary e-mailjeinek vizsgálatára."