Benyújtotta a KDNP a magáncsődről szóló javaslatát

-

A parlament honlapján megjelent a magáncsődről szóló törvényjavaslat, amelyet szerdán délután a KDNP nyújtott be - vette észre a portfolio.hu. A javaslat célja, hogy egy fegyelmezett adósságtörlesztés révén visszanyerjék fizetőképességüket az ügyfelek, miközben a hitelezők érdekeit is figyelembe veszik.


A magáncsődöt várhatóan a 2-60 millió forintos tartozással rendelkező, egy bizonyos összeget elérő, legális jövedelemmel és vagyonnal rendelkező, súlyosan eladósodott családok vehetik igénybe 2016-tól. Várhatóan 5 éves csődgondnokság után szabadulhatnának meg a lakossági ügyfelek hitelük és közüzemi tartozásaik egy részétől - ismertette korábban Bogdán Tibor igazságügyi minisztériumi főtanácsadó a Portfolio Hitelezés 2015 konferenciáján.

A konferencia szakmai közönségének többsége támogatta a magáncsődöt, ami annak is köszönhető, hogy a februári EBRD-szándéknyilatkozat alapján a programot a bankszövetséggel is egyeztetnie kell a kormánynak, ezzel pedig figyelembe veszik a pénzügyi szakma álláspontját is.


A törvényjavaslat bevezetője így szól:


„A természetes személyek adósságrendezésére vonatkozó új törvényi szabályozás eszköz arra, hogy az adós és valamennyi hitelezőjének felelős együttműködése az adós fizetőképességét helyreállítsa, hozzájáruljon a fizetési nehézségekkel küzdők, valamint a túlzottan eladósodottak számára olyan fizetési fegyelmet megkövetelő adósságtörlesztési terv összeállításához, amely figyelembe veszi a hitelezők méltányos érdekeit, ugyanakkor az adós és annak családja létfenntartásának és lakhatásának biztosítását is.”