Benyomultak egy aleppói légi támaszpontra a kurdok

Fotó: AFP / KARAM AL-MASRI

-

A szíriai kurd lázadók arab felkelőcsoportok támogatásával elfoglalták szerda estére az aznap megtámadott légi támaszpont nagyobb részét és egy szomszédos várost az északnyugati Aleppó tartományban - jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) emigráns civil szervezet.


A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd fegyveres szervezet szerdán napközben támadást indított a más lázadók - iszlamisták - kezén lévő Mannag (más neveken Menag, Minak) város és a mellette lévő támaszpont ellen az utóbbi időben heves harcok sújtotta tartományban.


A bázist a kormányerőktől 2013-ban foglalták el azok a lázadók, akiktől most a kurdok elvették. Aleppóban ez volt az utolsó katonai bázis, amely még az iszlamisták kezén volt. Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű OSDH igazgatója elmondta, hogy a harcok az éjszaka folytatódtak a támaszpont területén.

Az OSDH vezetője szerint Aleppó tartományban a kormányerők február 1-jén megindított offenzívája óta 518 ember halt meg, köztük 101 civil, 169 felkelő, 143 kormánykatona, valamint az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai szárnyának számító an-Nuszra Front és más dzsihadista szervezetek 105 tagja.