Benne van a levegőben, hogy a Jobbik legyen a legnépszerűbb párt

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Miközben töretlenül erősödik a Jobbik, kétszázezer olyan fideszes van, akikről a kutatók azt mérik, hogy erősen szimpatizálnak a radikálisokkal is. Ha csak ennek fele elbizonytalanodik, máris helycsere lehet a népszerűségi lista élén. Ebben segítheti a Jobbikot az Orbán-Simicska háború, és a dupla, azaz egyszerre brutális és cuki imidzs is.


Pezseg az élet a Jobbik körül: miközben a radikális párt a március 15-ét arra használta, hogy Vona Gábor távollétében elővegye régi, keménykedős, magyargárdás imidzsét, több régi kínos ügy is kiderült a politikusairól. Sneider Tamás alelnök egy felvételen arról beszélt, hogy a cukiság csak a kampány része, Kulcsár Gergely e-mailben azzal büszkélkedett, hogy beleköpött a Dunába lőtt zsidók emlékművébe, Sneider titkára, Dér Zsolt pedig egy videón arról beszél, hogy „a késsel való ölés a gyilkosság legintimebb formája”.


Mindezzel szinte egy időben viszont kiderült az is, hogy az Ipsos mérése szerint párt népszerűsége eddigi önmagához képest az egekben, három százalékra megközelítették a Fideszt. Hogy az említett ügyek hogy hatnak majd a népszerűségükre, az később derülhet ki, a kutatás ugyanis március 6-13 között készült, a fenti sztorik ennek az időszaknak a legvégén, vagy utána kerültek nyilvánosságra.


A régiek miatt kell a keménykedés

Mindenesetre aligha lepődne meg bárki, ha tovább nőne a támogatottság, legalábbis az eddigi kutatások arra utalnak, hogy a kettős, egyszerre néppártosodó ("cuki") és durva imidzs hasznára válik a pártnak.

Az Ipsos véleménykutatási igazgatója, Závecz Tibor szerint ugyanis a Jobbik erősödésének két forrása van. Az egyik, hogy a Fidesztől szakadnak le a jobboldali elégedetlenek, a másik, hogy aktivizálnak, „bevonzanak” bizonytalanokat. Závecz szerint azonban ezeknek az újonnan csatlakozóknak nincs affinitásuk a szélsőséges gondolatokra, így a Jobbiknak a „keménykedés” azért szükséges, hogy megtartsák a régi szavazóikat. Amiben igen sikeresek, hiszen a tavaly áprilisi szavazóiknak kilenctizedét megőrizték. A felük, kétharmaduk szereti a keményebb szavakat, magyarázta Závecz.

És hogy kik az újonnan csatlakozók? „A közös a Fidesztől átpártolók és a bevonzott bizonytalanok csoportjában az, hogy fiatalok, alacsony státuszúak, esetleg munkanélküliek, olyanok, akik hendikepesek a munkaerőpiacon, és nem látják az egzisztenciájuk biztosítását. Az elmúlt évek miatt már nem választanák a Fideszt, a baloldalt pedig a 2002-2010 közötti korszak miatt nem. Így ezeknek a jellemzően protestszavazóknak nem marad más lehetőségük”. Az LMP nekik azért nem jön szóba, mert abban nincs elég erő, és nem elég nagy párt, véli.Kérdés, meddig erősödhet még a Jobbik, főleg, hogy újabban a Fidesz is megpróbálja ellopni előlük a show-t, például a bevándorlásos témával. Závecz azt mondja, összesen 200-250 ezer ember ment át eddig a kormánypártoktól a radikálisokhoz, de a Fideszben még mindig vannak olyanok, akik potenciálisan átpártolhatnak. A méréseikben úgynevezett másodlagos preferenciaként – vagyis aszerint, hogy egy választó melyik pártot választaná a legkedveltebb pátja után – 4 százalék a Jobbikot jelölte meg. Ebből 3 százaléknak az elsődleges preferenciája a Fidesz,


ez mintegy 200 ezer embert jelent.


Márpedig most nagyjából ennyi a különbség a két párt támogatottsága között: a Fidesznek 1,7 millió, a Jobbiknak közel 1,5 millió szimpatizánst mért az Ipsos. Mint Závecz fogalmaz, „megvan ahhoz tartaléka” a Jobbiknak, hogy megelőzze a Fideszt. A kormánypárt úgy úszhatja meg ezt, hogy előhúz egy olyat, mint az előző kormányzat alatt a rezsicsökkentés, véli.


nehéz lesz az egyensúlyozás

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint a Jobbik „a szalonképesség látszatáért küzd”. Ez azonban szerinte nehéz lesz, mert a párt hitelességébe kerülhet, ha egyszerre akarják megtartani a radikális és szalonképes párt látszatát. Lánczi Tamás szerint ugyan „nem lehetetlen, de nagyfokú politikai ügyesség szükséges hozzá”.

Lánczi ugyanakkor azt is mondta, „a trend egyértelmű”,


a Jobbik az egyetlen olyan párt ma Magyarországon, amelynek nőtt a támogatottsága a 2014-es választások után.

Lánczi szerint ennek három oka van.

  • Mind a baloldali, mind a jobboldali pártok saját magukkal és hatalmi struktúrájuk átalakításával vannak elfoglalva.
  • A Fidesz elveszítette a médiafelületeinek nagy részét az Orbán-Simicska háború során. A Századvég vezető elemzője itt utalt Kövér László múlt heti kijelentésére, miszerint a Magyar Nemzet-csoport ellenzékivé vált.
  • A Jobbik az egyetlen olyan erő, amelynek párton belüli életében nincs komolyabb változás, és kívülről sem támadják őket. Ezzel ők váltak a nevető harmadikká.

Lánczi Tamás szerint ez utóbbiban az a legérdekesebb, hogy szerinte 2006 és 2010 között a baloldali média folyamatosan támadta a Jobbikot, pedig akkor annak támogatottsága meg sem közelítette a mostanit.


jobbik, horogkereszt

Ellentüntető egy korábbi Jobbik-rendezvényen


A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy érdemes megvárni az Ipsos után a többi közvélemény-kutató felmérését is, mert a januári-februári eredmények alapján inkább úgy tűnik, a Fidesz és a Jobbik között stagnál a különbség. Míg előbbi a közvélemény-kutatók összesített eredményei szerint nagyjából 25 százalék támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében, addig a Jobbik körülbelül 10 százalékpontnyi lemaradásban van utána.


Azt hallják meg, amit akarnak

A „dupla politizálás” Sík Endre, a Tárki vezető kutatója szerint is hatékony, „az egyes szavazók azt hallják meg, amelyiket akarják, van, aki az egyiket, van, aki a másikat”.

Sík Endre szerint ugyanakkor nem is a Jobbik erősödik igazán sokat, hanem a Fidesz veszítette el támogatóinak egy jelentős részét, emiatt van a mostanra kialakult éles helyzet, (Sík az Ipsos friss felmérését nem kommentálta lapunknak, csak a korábbi hónapok fejleményeiről beszélt). A szakember szerint ez egyfelől azért nem meglepő, mert két választás között az emberek jó részét nem igazán érdekli a politika.

A Fidesz támogatottságának csökkenése másfelől mégis érdekes most, mégpedig azért, mert idáig annak ellenére nem volt ilyen zuhanás a népszerűségben, hogy a kormányzópártok ciklus közben általában sok szavazatot szoktak veszíteni, mondta.