Benítez-Zidane csere, Mourinhóról tárgyalnak, Pep jövő héten dönt

Fotó: AFP / JOHN D MCHUGH

-

Az európai élcsapatoknál nagy a sürgés forgás, az edzők krémjének jövője dőlhet el napokon (vagy órákon) belül.


Vezetőségi ülés van a Stamford Bridge-en, Roman Abramovics tulajdonos elnöklete alatt José Mourinho jövőjéről tárgyalnak, írja a BBC. A igazgatótanács hivatott dönteni a Chelsea vezetőedzőjének sorsáról, aki mellett októberben ugyan még kiállt az orosz tulajdonos, mondván, ameddig csak lehet, ő támogatja a trénert, aki visszaszerezte a bajnoki címet a klubnak. Viszont azóta sem lett jobb a helyzet, a Chelsea hétfőn már a kilencedeik vereségét szenvedte el a bajnokságban (16 mérkőzésen), ezúttal az újonc – igaz, a tabellát vezető – Leicestertől kaptak ki 2-1-re.


Roman Abramovics megfontolja a döntéseit


Korábban írtak már arról, hogy egyes játékosok lázadoznak Mourinho ellen, ugyanakkor voltak olyan hangok, például Cesc Fábregas, aki azt mondta, ideje lenne, hogy a játékosok megszolgálják csillagászati fizetésüket.

Tény viszont, hogy, ha marad is Mourinho, esélyek már csak a kárrendezésre látszanak: a BBC statisztikája szerint az elmúlt években átlagosan 72 pont kellett a még BL-selejtezőt érő 4. hely megszerzéséhez. A Chelsea ettől most 57 pontra van, és már csak 22 meccs van a szezonból.


Eközben a francia L’Equipe arról ír, hogy Rafa Benítez napjai meg vannak számlálva a Real Madridnál, olyannyira, hogy Florentino Pérez klubelnök már tudja is, hogy ki lesz a tréner utódja. Az, akiről már hónapok óta rebesgetik, és, aki hónapok óta nagyon sportszerűen elhárítja a feltételezést. Azaz a klublegenda, világ- és Európa-bajnok futballista, jelenlege a Real Madrid Castillát edző Zinedine Zidane a – francia lap szerint – tuti befutó.


Kezet foghatnak


És helyzet van Münchenben is, ahol mindenki csőre töltött íróeszközzel várja, hogy mi lesz a Bayernt irányító Pep Guardiola sorsa. Marad-e Münchenben, vagy tényleg továbbáll a Manchester Cityhez? A Darmstadt elleni keddi győzelem után az ARD televíziónak nyilatkozva a katalán szakember így szólt:

„Ma még nem tudok mondani semmit, de jövő hétre meg lesz a válasz. Jövő héten mindenre fény derül.”

Guardiola szerződése 2016 június 30-án jár le a bajor klubnál, és azt már tudni lehetett, hogy a felek megkezdték a tárgyalást, amit a Bayern egy gáláns ajánlattal igyekezett gördülékenyebbé tenni.


El fog gondolkodni az ajánlatokon


És végül egy hír a török bajnokságból, ahol Samuel Eto’o három meccsre kezébe veheti a kormányrudat az Antalyaspor Süper Lig vizein hánykolódó csapatánál, amelyik 15 forduló után 5-5-5-ös mérleggel kilencedik a 18 csapatos bajnokságban. A vezetőség azonban ennél többre vágyik, ezért menesztették Juszuf Szimszek edzőt, az év utolsó három meccsére pedig kinevezték vezetőedzőnek a nyáron érkezett Eto’o-t.

A 34 éves, 118-szoros kameruni válogatott (kétszeres ANK-győztes), és háromszoros BL-győztes csatár pályafutását számtalan vitás ügy színesíti, melyekben nem mindig ő volt a jó fiú. Erre utalhatott a BBC Sportsnak nyilatkozó egykori válogatottbeli csapattársa, Patrick M’boma is.


Samuel Eto'o most már vezetőedzőként szárnyalhat tovább


„Megvan a munkához a személyisége és a tudása is, de nem vagyok benne biztos, hogy a türelme is. Tudom, hogy szerepelt a tervei között az edzősködés, de nem számítottam rá, hogy ilyen korán belevág. Nincs még ezen a téren tapasztalata, ezért meg is lepődtem, amikor meghallottam a hírt.”

Eto’o vasárnap a Trabzonspor elleni idegenbeli mérkőzésen villanthatja meg először edzői kvalitásait.