Benedek Tibor: Itt emberi életekről van szó

Fotó: MTI

-

Benedek Tibor szerint akár egy jó csapatépítőnek is fel lehet fogni a trieszti selejtezőtornát. A németek elleni győzelemmel a riói kvótát megszerző pólóválogatott szövetségi kapitánya szerint a fiatal játékosok annyit fejlődtek ebben a néhány napban, mint normális esetben három-négy év alatt. Rióban érmet akarnak nyerni, abból is a legfényesebbet.


Már a bemelegítésnél is rendkívül feszülten toporgott a medence partján, a meccs hajrájáról nem is beszélve. Megnyugodott?

Majdnem elájultam. Nagy megkönnyebbülés, amit érzek. Nagyot küzdöttünk, három negyedig kétség nem volt, hogy megnyerjük ezt a meccset. A negyedik negyed aztán hozott egy olyan játékot, amit már többször átéltem, hogy mindenki arra vár, hogy valaki lőjön még egy gólt és akkor vége a meccsnek. A gól azonban nem jött, az ellenfél pedig csak zárkózott fel, és már mindenki csak a végét várta. A németek kamikáze akcióba kezdtek, és bejött nekik. Amikor a hollandokat kellett megverniük, akkor nem ment nekik így a játék, de szerencsére ezt a végjátékot már senki sem jegyzi, csak azt, hogy ki kapott repülőjegyet Rióba.


Komoly nyomás volt Benedeken az egész torna alatt


A trieszti tornán eddig a támadás ment parádésan a csapatnak, a védekezés pedig döcögött - ez most megfordult. A tét miatt?

Nagy Viktor nagyon jól védett, összeszedte magát erre a fontos meccsre. Elöl pedig - ahogy az lenni szokott egy ilyen fontos téttel járó meccsen - nem voltak olyan magabiztosak a lövéseink, mint például egy csoportmeccsen. Volt 26 lövésünk, ebből bement nyolc. Inkább hátul voltak most erősebbek az egyéni teljesítmények.

Bár elsőre mindenkinek púp volt a hátán ez a torna, de akár egy jó összetartásnak is felfoghatjuk.

Mivel kijutottunk, a pozitívumot fogom látni az egész tornában. Az egyéni teljesítményeket illetően nem hátrány, hogy át kellett esni ezen a selejtezőn. A fiatal játékosok például olyan lelki terhelésen estek túl, amit normális esetben három-négy év alatt kapnak meg. Nekik ezért volt fontos a torna, az idősebb játékosok pedig hozták azt, amit szerettem volna látni tőlük. Akik olimpiai bajnokok ebben a csapatban, nekik volt a legnehezebb motivációt keresni, de ezzel sem volt gond, mindannyian a maximumot hozták ki magukból.


Szivós Márton (jobbra) is talált motivációt


A hazai közvélemény egyértelmű továbbjutást várt a torna előtt, viszont hatalmasat is lehetett volna bukni. Hogy sikerült ezt a kettősséget feldogoznia a csapatnak?

Elképesztően sok beszélgetéssel. Nagyon sokat dolgoztunk ezen, nagyon sokat beszélgettem mindenkivel, hiszen itt emberek életéről van szó, karrierekről, négy év munkájáról. Ha nem vagyunk ott Rióban, akkor az azt jelenti, hogy egy pályafutásból nyolc év úgy vész el, hogy nincs benne olimpia. Nagyon szeretem ezeket a srácokat, a riói olimpia pedig az ő álmuk, amiben próbálok segíteni nekik. Ez óriási felelősség, és ahogy tudom, támogatom őket az álmaik megvalósításában.


Ugyanaz az álma az egész csapatnak


Csapatsportokban csak a két vízilabda-válogatott jutott ki az olimpiára. Mennyire lesz nagy a nyomás Rióban?

A célunk az, hogy olimpiai bajnokesélyesként menjünk ki Rióba, ezen semmi nem változtat. Viszont ehhez tudatosítani kell magunkban, hogy bár nehezebben jutottunk ki, de ennek semmi köze az olimpiához, mert ez nem játék vagy taktika kérdése volt itt, hanem az adott napi pszichés felkészültségtől függött a dolog. Ezen a tornán Horvátország vagy Szerbia is megszenvedte volna az olimpiáról döntő meccset. Mi ugyanolyan esélyesként készülhetünk majd Rióra a Kanada elleni döntetlenünk vagy a németek elleni 8-7-ünk ellenére, mint bármelyik másik csapat.


Benedek azon van, hogy valóra váltsa a játékosok riói álmát


Tehát esélyesnek tartja a csapatot Rióban?

Abszolút. Bár van egy-két dolog, amiben nagyon sokat kell erősödnünk. Például fontos lesz az, hogy hogyan tudunk alkalmazkodni a játékvezetéshez. Itt például kétfajta játékvezetés volt, és nem tudjuk, hogy milyen lesz majd Rióban, nekem pedig az a feladatom, hogy mindenre felkészítsem a játékosaimat.

Mivel lenne elégedett, ha augusztusban milyen főcímmel lennének tele az újságok a pólódöntő után?

Majd az újságírók ezt megfogalmazzák, de mi tudjuk, hogy érmet szeretnénk nyerni, és abból is a legszebbet.