Benedek: Örülök, hogy a szerbekkel kezdjük az olimpiát

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya egyáltalán nincs letörve, hogy a trieszti sorsoláson a világbajnok Szerbiát, valamint a házigazda Brazíliát is megkapták ellenfélül.


„Örülök ennek a csoportnak, ha választhattam volna a kalapok alapján, akkor ezt választottam volna – mondta közvetlenül a sorsolás után Triesztben a VS.hu-nak Benedek Tibor. – Örülök annak is, hogy a szerbekkel játsszuk az első meccset, ráhangolódunk egy jó meccsel az olimpiára. Ráadásul a szerbekkel már rég játszottunk, ez megadja majd az alaphangot. Nyilván fontos lesz ez a találkozó is, de utána még mindig lesz négy csoportmeccsünk, ezek után fogjuk látni, hogy hol a helyünk a csoportban.”


Egy jó szerb–magyar csatával rajtol az olimpia


A további ellenfelekről Benedek elmondta, hogy Ausztráliától kikapott a csapat a Világligában, a barcelonai vébén pedig 8-8-at játszott vele. „Kellemes és kevésbé kellemes emlékeink is vannak velük, de az biztos, hogy nagyon felkészült csapat az ausztrál. A házigazda brazilok az utolsó Világligában csúcsformában voltak. Fizikálisan nagyon fel lesznek készítve, erre garancia a horvát szövetségi kapitány, Ratko Rudic személye.


Ezzel együtt a brazilok azok közé tartoznak, akiket biztosan meg fogunk verni, akárcsak a japánok.

A görögökkel is vannak jó és rossz tapasztalataink, az utolsó az Eb-bronzmeccsen aratott fölényes győzelmünk, a Világligában viszont megvertek bennünket.”


Benedek nem félti a válogatottat


Benedek sietett leszögezni, hogy senkit nem becsülhet le a magyar válogatott, még akkor sem, ha papíron erősebb az ellenfélnél. „Bármelyik csapat fel tudja magát szívni egy-egy meccsre, erre jó példa volt a trieszti selejtezőtorna is. Remélem, hogy továbbjutó helyen végzünk, ezután meglátjuk, hogy a másik csoport hogyan fog alakulni. Egyelőre a másik csoportot mondanám halálcsoportnak.”


Az olimpiai csoportbeosztás


A másik hatosban az olimpiai bajnoki címvédő Horvátország mellett az Egyesült Államok, Spanyolország, Franciaország, Montenegró és Olaszország szerepel, a csoportból az első négy helyezett jut a legjobb nyolc közé.


A csoportból kötelező a továbbjutás


Benedek Tibor kitért arra is, hogy a házigazda olaszok ellen megnyert trieszti olimpiai selejtező jól jött a magyar válogatottnak, még akkor is, ha előtte púp volt a csapat hátán a torna. „Gondoltam, hogy csak az előnyünkre válhat ez a selejtező, hiszen sokat voltunk együtt, a játékosok végig nagyszerű csapatot alkottak a felkészülés alatt és végig a tornán is. Nyolc nap alatt nyolc meccset játszottunk, rengeteget fejlődtünk, és több taktikai variációt is ki tudtunk próbálni, amiket az olimpián majd hasznosíthatunk.”


A trieszti győzelem:


A szövetségi kapitány szerint most az a legfontosabb, hogy a túlterhelt játékosok vigyázzanak magukra. „Mindenki visszamegy a klubjába, jön a szezon hajrája, fontos, hogy ezt az időszakot megússzák sérülés nélkül, és egészségesen tudjuk elkezdeni a felkészülést Rióra.”