Bemutatkoztak a Nyíregyházi Állatpark új fehér tigrisei

Fotó: MTI/MTVA / Taipusz Attila

-

A két 5 hónapos hímet a már ott lévő három nőstény párjának szánják.


Fehér tigris kölykök Nyíregyházán!Az 5 hónapos kis állatok állatcsere program keretében érkeztek Franciaországból azzal...

Posted by Nyíregyházi Állatpark on 2015. április 9.

A Nyíregyházi Állatparkban 2004 óta élnek fehér tigrisek (Panthera tigris); a most Franciaországból érkezett kölykökön kívül három ivarérett példányt tart a sóstógyógyfürdői látványosság. A megfelelő genetikai állomány kialakítása érdekében folyamatosan cserélik őket más állatkertekkel: többek közt a pozsonyi és a győri állatkertben élő tigrisek is innen kerültek jelenlegi tartóhelyükre, ahol már szaporodtak.

A macskafélék családjának jól ismert ragadozói közül a tigris a legnagyobb és a legerősebb. Egyike azoknak a veszélyeztetett állatfajoknak, amelyeket az ember csaknem a teljes kipusztulás szélére sodort. Nyolc alfaja közül három, a bali, a kaszpi és a jávai mára teljesen kipusztult, a maradék ötöt - a szibériait, a bengálit, az indiait, a dél-kínait és a szumátrait - is veszélyeztetetté nyilvánították. Az alfajok közül a bengáli tigris a legnagyobb egyedszámú, jelenleg 3-4 ezer példány él belőle a természetben.

A fehér tigris a bengáli tigris egyik mutációjaként jött létre. A természetben igen ritkán fordul elő, mivel feltűnő színe miatt túlélési képessége kisebb, mint normál színezetű társainak. Nevükkel ellentétben nem albínó állatok, kék szemük és rózsaszín orruk van, bundájuk fehér, amit fekete színű csíkok tarkítanak.

A világon körülbelül 250 fehér tigris él. Magyarországon Nyíregyháza mellett Győrben is van belőlük, nemrég írtunk arról, hogy idehaza először ott születtek fehér tigrisek.


Ez az egyik nőstény, amely az új hímek párja lehet