Bemutatkoztak a KDNP-sek, de még nem tudják, mekkora lesz a frakciójuk

Fotó: MTI/Máthé Zoltán / MTI/Máthé Zoltán

-

A KDNP-s képviselők szerint az infrastruktúra-építés szolgálná legjobban a munkahelyteremtést, ami a legfontosabb feladat, így ezért fognak lobbizni a másik kormánypártnál, a Fidesznél. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mekkora lesz a kisebbik kormánypárti frakció, az viszont kiderült, hogy ha „valaki keresztény, akkor az normális ember.”


Közös sajtótájékoztatón mutatkozott be mind a kilenc egyéni választókörzetből mandátumot szerzett KDNP-s képviselő hétfőn a Parlamentben. Aradszki András, Firtl Mátyás, Földi László, Hargitai János, Harrach Péter, Móring József Attila, Seszták Miklós, Simicskó István és Szászfalvi László egyaránt arról beszélt, hogy körzetükben kiemelt szerepet szánnak az infrastruktúra, azon belül is az utak fejlesztésének. Szerintük ugyanis ezzel lehet a leginkább segíteni a munkahelyteremtést, ami a legfontosabb feladat a következő négy évben. Aradszki András (b), Szászfalvi László (b2), Seszták Miklós (b3), Simicskó István (b4) és Harrach Péter (j), a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési választáson egyéniben mandátumot szerzett képviselői valamint Tisóczki Flóra, a KDNP sajtóirodájának munkatársa (j2) sajtótájékoztatót tartanak a Parlamentben Aradszki András (b), Szászfalvi László (b2), Seszták Miklós (b3), Simicskó István (b4) és Harrach Péter (j), a Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési választáson egyéniben mandátumot szerzett képviselői, valamint Tisóczki Flóra, a KDNP sajtóirodájának munkatársa (j2) sajtótájékoztatót tartanak a Parlamentben

Utat, hidat mindenhova!

A kereszténydemokrata politikusok így ígéretet tettek egyebek között egy új M0-M7-es lehajtó megépítésére Érdnél, az M4-es autóút Pest megyei szakaszának elkészítésére, az M6-os befejezésére Bóly és a horvát határ között, az M2-es bővítésére Vác térségében, az M3-as autópálya folytatására Záhonyig és az M60-as meghosszabbítására a barcsi határig. Emellett elhangzott a mohácsi Duna-híd megépítésének elkezdése, a Budapest–Pécs–Villány–Szarajevó vasútvonal modernizálása, a váci Duna-híd megkezdése, illetve a Fonyód–Badacsony közti második balatoni komp megvalósítása is. A KDNP-sek ígértek még több fürdőfejlesztést – Csokonyavisonta, Csurgó, Csisztapuszta, Nagybajom –, sportlétesítmények építését, csatornafejlesztést az ezekkel járó munkahelyteremtéssel együtt.

Még módosulhat, hány képviselőjük lesz

Kérdésre válaszolva Harrach Péter frakcióvezető elmondta: egyelőre nem tudják, mekkora lesz az új parlamentben a KDNP képviselőcsoportja. Egyéniben és listáról 16 olyan képviselő jutott be, aki eddig KDNP-s színekben politizált, de ez még módosulhat. Ebben a témában ezen a héten tárgyalnak a Fidesszel. Ha megválasztják, tovább folytatja frakcióvezetőként – mondta el Harrach. Hozzátette: a KDNP egy világnézeti párt, amely senkit sem rekeszt ki, de a keresztény értékrendet mint a normális emberi értékeket kezeli. „Amikor valaki keresztény, akkor az normális ember” – fogalmazott Harrach Péter.

Mandátummatek

A most lezárult ciklusban a 386 fős parlamentben 34 fős KDNP-frakció dolgozott a 223 fős Fidesz-frakcióval közösen. A jelenlegi állás szerint az új, 199 fős Országgyűlésben a 16 KDNP-s mellett 117 fideszes képviselő lehet. Ezzel a KDNP-é lenne a negyedik legnagyobb frakció a 31 fős MSZP- és a 23 fős Jobbik-frakció mögött, de az 5 fős LMP-csoport előtt. Rajtuk kívül biztosan lesznek független képviselők, hiszen az Együtt-PM politikusai nem alakítanak frakciót. Az ugyanakkor még nem dőlt el, hogy a DK 4 és a Liberálisok képviselője, Fodor Gábor összefog-e a minimális 5 fős frakciólétszám eléréséért, bár Fodor Gábor legutóbb arról beszélt, hogy inkább független maradna.