Bemutatkozott Budapesten a világ leghosszabb villamosa

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

Az 1-es villamos vonalán közlekednek majd a spanyol gyártmányú CAF szerelvényei, amelyeknek a vezetését szimulátoron gyakorolják a villamosvezetők.Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes a pénteki bemutatón elmondta, hogy az új, spanyol gyártmányú villamos a világon a leghosszabb, 86 ülőhelyes, és egyszerre 345 ember utazhat rajta. Eddig 34,7 milliárd forint értékben hívtak le új villamosokat, a jövő év végéig 47 érkezik Budapestre - közölte.

Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója elmondta, egy szimulátor szolgálja azt, hogy a villamosvezetők felkészüljenek az 56 méteres járművek biztonságos vezetésére. Valós környezetet szimulálva, kockázatmentesen tudják bejárni a villamosvonalat a vezetők a szimulátor segítségével. Ez lehetővé teszi azt is, hogy baleseti és vészhelyzeteket tudjanak modellezni.

Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója szólt arról, hogy az első villamos 128 évvel ezelőtt, 1887. november 28-án kezdett közlekedni Budapesten. Az a jármű öt és fél méteres volt, a most bemutatott CAF-villamos hossza ennek tízszerese. Annak idején a villamos egy kilométeres hosszon közlekedett, az 56 méteres CAF-villamosok 16 kilométeren futhatnak majd.